Yli kolmannes suomalaisista ei tunne vapaaehtoisten palokuntien toimintaa, vaikka vapaaehtois- ja sopimushenkilöstö osallistuu 50 %:iin kaikista maamme hälytystehtävistä.  Lähes kolmannes vastaajista voisi kuitenkin harkita harrastavansa nuoriso-, nais- tai hälytystoimintaa VPK:ssa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämästä tutkimuksesta. Tutkimus liittyy Palokuntatoiminnan 175-vuotisjuhlavuoteen.

Suomalaisista 49 % mainitsee SPEKin teettämässä tutkimuksessa tuntevansa VPK-toiminnasta hälytystoiminnan eli esimerkiksi tulipalojen sammuttamisen. Hälytystoiminnan tietävät parhaiten 50–64 -vuotiaat ja heikoimmin alle 25-vuotiaat. Yli kolmannes, 35 %, vastaajista ei tiedä, mitä toimintaa VPK:lla on.

Kysyttäessä kiinnostusta VPK-toimintaa kohtaan, yli kolmannes vastaajista kertoo voivansa itse harkita osallistuvansa VPK-toimintaan. Naiset ovat hieman kiinnostuneempia osallistumaan VPK:iden toimintaan kuin miehet. Ikäryhmistä eniten kiinnostusta osoittavat alle 35-vuotiaat ja vähiten yli 65-vuotiaat. Taloudet, joissa on lapsia, ovat hieman muita kiinnostuneimpia VPK- toiminnasta. Alueellisesti suurinta kiinnostus on pääkaupunkiseudulla.

Riittääkö palokuntalaisia tulevaisuudessa?

Tämän päivän nuoret ovat tulevaisuuden palokuntalaisia ja pelastajia, mutta kyselyn mukaan alle 25-vuotiaat tuntevat heikoiten palokuntanuorisotoiminnan. Sen mainitsee heistä vain alle 10 %. Toisaalta 43 % nuorista vastasi ”kyllä” tai ”ehkä” kysymykseen ”Voisitteko kuvitella itse harrastavanne nuorisotoimintaa, naistoimintaa tai hälytystoimintaa VPK:ssa?”

– Intoa vielä on, ja se on hyvä, palokuntajohtaja Petri Jaatinen sanoo. – Tietoisuutta VPK-toiminnasta pitää kuitenkin vielä nuorten keskuudessa lisätä. Tämä on tärkeä viesti kaikille palokunnille. Yhdessä voimme lisätä tunnettuutta, jos esimerkiksi jokainen palokuntalainen kertoo harrastuksestaan edes yhdelle.

VPK:iden toiminta on maassamme merkittävässä asemassa, nyt ja tulevaisuudessa. Vapaaehtoiset ja sopimuspalokuntalaiset osallistuvat puoleen pelastustoimen tehtävistä.

– Tehtäviä on kaikkiaan yli 130/päivä. Tehtävämäärä kasvaa koko ajan, mutta henkilöstömäärä ei kasva samassa suhteessa, Jaatinen korostaa.

Kyselytutkimus toteutettiin Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön toimeksiannosta 14.–17.1.2013 välisenä aikana. Kyselyyn haastateltiin 1001 henkilöä ja kyselyn virhemarginaali on 2,8 % suuntaansa. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

Lisätietoja: www.spek.fi/175v

http://palokuntaan.fi/175
Suomen Suurin Palokunta Facebookissa: https://www.facebook.com/pelastustoimi/app_309076672527460

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.