Google on julkistanut osana Google Transit karttapalveluaan HSL:n joukkoliikenteen reittihaun. Palvelu näyttää käyttäjille reittiohjeet haluttuihin paikkoihin Helsingin seudun joukkoliikennettä käyttäen. Aiemmin reittiohjeet on näytetty autolla, pyörällä tai jalan liikkuville.

Reittiohjeiden lisäksi reittiopas näyttää lähimmän joukkoliikenteen pysäkin, reitin ja liikennöintiajat. Google Transit auttaa reittitietojen haussa myös mobiililaitteilla.

“Pääkaupunkiseudulla käytetään runsaasti joukkoliikennettä ja toivomme että Googlen reittiopas helpottaa osaltaan julkisen liikenteen käyttöä. Palvelulla haluamme tukea ympäristöystävällisempää liikkumista ympäri maailman”, sanoo Googlen maajohtaja Anni Ronkainen.

“Google Transit on yksi uusi tapa saada HSL:n reittitietoja ja uskomme että se osaltaan parantaa Helsingin seudun joukkoliikenteen käytettävyyttä. Google Transit palvelee etenkin turisteja, koska sitä voi käyttää useilla kielillä ja käyttöliittymä on tuttu”, sanoo HSL:n projektipäällikkö Jari Honkonen.

Google Maps toimii tällä hetkellä 40 kielellä ja tarjoaa julkisen liikenteen tietoja yli 50 maassa ja 400 kaupungissa ympäri maailman.

Googlen reittiohjeiden käyttö onnistuu seuraavasti:
1) Siirry sivulle maps.google.fi.
2) Klikkaa “Hae reittiohjeet” sivun vasemmassa ylälaidassa.
3) Kirjoita lähtö- ja kohdepaikan nimi tai osoite. Huomio että julkisen liikenteen reittiohjeet toimivat tällä hetkellä vain pääkaupunkiseudulla.
4) Klikkaa “Julkisella liikenteellä” -bussi-ikonia osoitteiden yläpuolella.
5) Klikkaa “Reittiohjehaku” ja reittivaihtoehdot näkyvät alla.

Reittiohjeet toimivat myös mobiililaitteiden Google Maps -karttaohjelmilla.

HSL:n reitti- ja aikataulutiedoista jo yli 30 joukkoliikennesovellusta

HSL on avannut tietovarantojaan ensimmäisten joukossa Suomessa. Joukkoliikenteestä on tullut suosittu sovelluskehityskohde. Kehittäjät ovat vuodesta 2009 lähtien voineet vapaasti hyödyntää HSL:n avoimia rajapintoja, esimerkiksi Reittioppaan aikatauluaineistoja. HSL:n avoimen datan pohjalta on kehitetty jo yli 30 matkustamista helpottavaa matkapuhelinsovellusta. Tunnettuja applikaatioita ovat esimerkiksi paikannusominaisuuksia hyödyntävät  Andropas ja ReittiGPS, joista ensimmäinen toimii Android-puhelimissa ja toinen iPhonessa.

”HSL tekee kaiken kansan palvelun, selainversion. Muut voivat kehittää applikaatioita eri alustoille ja pienemmän segmentin käyttäjäryhmille. Emme voi itse tehdä kaikkea, ja yhdessä saavutamme enemmän. Hyvä vain, että informaatio leviää, sillä se edistää palvelujemme käyttöä”, Honkonen linjaa.

Tutustu joukkoliikennesovelluksiin

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.