“Arabikevään aikana tunisialaiset naiset pitivät näkyvästi esillä vapauden ja tasa-arvon vaatimuksia. Nämä tarpeet eivät ole valitettavasti kadonneet minnekään”, sanoi kehitysministeri Heidi Hautala vieraillessaan rakenteilla olevassa naisten turvatalossa Tunisissa kansainvälisenä naistenpäivänä. Suomen ja muiden Pohjoismaiden tukema turvatalo on Tunisissa ensimmäinen, josta naiset saavat paitsi turvaa myös oikeudellista ja psykologista tukea.

Ministeri Hautala puhui myös Tunisian perustuslakikokouksen naistenpäivän tilaisuudessa yhdessä presidentti Moncef Marzoukin ja perustuslakikokouksen puheenjohtajan Mustafa Ben Jaafarin kanssa.

“Oli hienoa kuulla, että heistä molemmat korostivat naisten merkitystä Tunisian kehitykselle ja tuomitsivat kaiken sukupuoleen perustuvan syrjinnän”, Hautala sanoi.

Viisipäiväisellä Marokon- ja Tunisian-vierailullaan ministeri on paneutunut erityisesti naisten oikeuksiin, joiden puolustaminen on Suomen alueelle osoittaman demokratiatuen painopiste.

“Tunisiaa on perinteisesti pidetty sukupuolten tasa-arvon mallimaana Pohjois-Afrikassa. Jaan paikallisten ihmisten huolen takapakista: ilmassa on merkkejä siitä, että naisten oikeuksia yritetäänkin nyt kaventaa niin Tunisiassa kuin muissakin alueen maissa”, ministeri totesi.

Molemmissa maissa kamppailua käydään monella rintamalla. Marokossa uusi perustuslaki on naisten kannalta edistyksellinen ja takaa samat oikeudet naisille ja miehille, mutta toimeenpano on edennyt hitaasti. Tunisiassa perustuslain laatiminen on viivästynyt ja kiistaa on käyty muun muassa siitä, miten naisten ja miesten asema kirjataan lakiin.

Tunisissa ministeri Hautala tapasi myös egyptiläisen kirjailijan ja legendaarisen naisten oikeuksien puolustajan Nawal El Saadawin. El Saadawi ja ministeri osallistuivat Välimeren alueelle suunnitteilla olevan, naisille suunnatun Nissa-TV:n tilaisuuteen.

“Toivon, että naisten televisiohanke saa tuen niin Välimeren etelä- kuin pohjoisrannaltakin, ja myös EU:lta, jotta se voi aloittaa suunnitelmansa mukaisesti toiminnan vuoden kuluttua.”

Ministerin vierailun aikana paikallisessa mediassa uutisoitiin vilkkaasti Tunisian Suomen-asiainhoitajasta, jonka ulkoministeri kutsui nopeasti kotiin erityisesti sosiaalisessa mediassa levinneiden rattijuopumusepäilyjen takia.

“Poliisitutkinta Suomessa on vielä kesken. Kuitenkin näyttäisi selvältä, että tutkinta ei kohdistu yhteenkään Tunisian lähetystön edustajaan. Hänen oikeusturvansa on sivuutettu, kun päätöstä kiirehdittiin. Samalla minuun on tehnyt vaikutuksen solidaarisuus, jolla häntä täällä puolustetaan”, Hautala sanoi.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.