RFSU:n ensimmäistä kertaa Suomessa toteuttama Vaunumarssi houkutteli paikalle satakunta äitiyskuolemia vastustavaa osallistujaa Helsingissä. Marssi toteutettiin aurinkoisissa tunnelmissa kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta. Marssi lähti liikkeelle Espan lavalta ja jatkui Eduskuntatalolle, jossa RFSU luovutti äitiyskuolemia käsittelevän vetoomuksensa kansanedustaja Anna Kontulalle (Vas.) ja Aila Paloniemelle (Kesk.). YK:n vuosituhattavoitteen mukaan kaikki maat ovat sitoutuneet odottavien äitien terveydentilan parantamiseen. Vaunumarssin tarkoituksena on herättää keskustelua äitiyskuolemista, koska tällä hetkellä näyttää, että YK:n vuosituhattavoitetta ei saavuteta.

Äitiyskuolemien vähentäminen ja odottavien äitien terveydentilan parantaminen on yksi YK:n vuosituhattavoitteista, jossa kaikki maat ovat sitoutuneet vähentämään äitikuolleisuutta kolme neljäsosaa vuoteen 2015 mennessä. Tällä hetkellä näyttää, että tavoitetta ei saavuteta, ellei asiasta puhuta julkisesti. RFSU haluaa Vaunumarssilla herättää keskustelua tästä tärkeästä asiasta sekä aktivoida päättäjiä.

–          Vaadimme, että tukea ehkäisyyn, seksuaalikasvatukseen ja turvalliseen aborttiin lisätään. Toivoisimmekin hallituksen kohdistavan nykyistä enemmän kehitysavusta seksuaaliterveyden ja ehkäisyn oikeuksiin. Haluamme myös viedä viestiä päättäjien välityksellä EU:lle, jotta tahtia kiristettäisiin, niin että tavoite saavutettaisiin ja odottavien äitien tila kehitysmaissa paranisi vuoteen 2015 mennessä, kommentoi Suomen RFSU:n Sari Mäki.

Pohjoismaita ja Suomea pidetään edelläkävijänä äitiyshuollon ja ehkäisyasioiden sektorilla ja siksi Vaunumarssin järjestäjä uskoo mielenosoituksen voimaan.

–          Suomella on mahdollisuus vaikuttaa suuriin kansainvälisiin poliittisiin asioihin jakamalla rahaa ja resursseja sekä osaamistamme, jotta äitiyskuolleisuus vähenisi ja jatkossa jokaisella naisella olisi oikeus päättää omasta kehostaan eikä heidän tarvitsisi kuolla raskauteen tai vaaral­liseen aborttiin, Mäki lisää.

–          Kehitystä maailmassa ei tapahdu, ellei nainen saa oikeutta ruumiiseensa tai välineitä perhesuunnitteluun. 215 miljoonaa naista ei saa tänä päivänä ehkäisyä. Meidän täytyy tehdä yhdessä töitä näiden tavoitteiden eteen, kommentoi vetoomusta Aila Paloniemi (Kesk).

ÄITIYSKUOLLEISUUDESTA

Joka päivä 800 naista ja tyttöä kuolee, koska heiltä puuttuu mahdollisuus ehkäisyyn, turvalliseen aborttiin ja seksuaaliterveyteen. Uhreista 99 prosenttia asuu köyhissä maissa, missä äitiyskuolleisuus on yleisintä 15–19 -vuotiaiden tyttöjen keskuudessa. Teini-ikäisten tyttöjen on erityisen vaikea saada mahdollisuus ehkäisyyn ja seksuaalikasvatukseen, minkä takia heillä ei ole mahdollisuutta myöskään päättää omasta elämästään. Äitiyskuolemien määrä vähenee maissa, joissa varmistetaan naisille ja tytöille mahdollisuus ehkäisyyn, turvalliseen aborttiin ja tarvitsemaansa neuvolatoimintaan. Lisäksi jokaisella naisella ja tytöllä tulisi olla oikeus päättää omasta kehostaan. RFSU työskentelee yhdessä kumppaniorganisaatioiden kanssa ympäri maailmaa tavoitteiden saavuttamiseksi. Pienempi äitiyskuolemien määrä on edellytys myös köyhyyden vähentymiseen. Seksuaaliterveyden ja -oikeuksien parantaminen on tärkeä tekijä kestävän kehityksen kannalta, koska se tarjoaa naisille mahdollisuuden vaikuttaa elämäänsä ja nousta köyhyydestä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.