Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori tekee viennin ja kansainvälistymisen edistämiseen tähtäävän Team Finland -matkan 10.-14. maaliskuuta Brasiliaan. Kohteina ovat maan pääkaupunki Brasilia, talouden keskus Sao Paulo ja Rio de Janeiro. Vierailulle osallistuu myös 20 yrityksen valtuuskunta.

– Brasilia tarjoaa hyvät mahdollisuudet cleantechissa ja tiedeosaamisessa. Matkan tarkoituksena on palvella yrityksiä ja avata niille ovia mahdollisimman paljon, Vapaavuori toteaa.

Vapaavuoren ohjelmaan kuuluu kolme ministeritapaamista: tiede- ja teknologiaministeri Antonio Raupp, viestintäministeri Paulo Bernardo Silva sekä kaivos- ja energiaministeri Edison Lobao. Elinkeinoministeri keskustelee myös maan kehityspankin pääjohtajan, teollisuus- ja ulkomaankaupan varaministerin sekä Brasilian keskuspankin varapääjohtajan kanssa. Lisäksi ministeri tapaa maan telakka- ja terästeollisuuden edustajia.

Yritysvaltuuskunta koostuu pääosin telakka-, offshore- ja kaivosteollisuuden sekä uusiutuvan energia-alan yrityksistä. Valtuuskuntaa vetää Outotecin johtaja Robin Lindahl.

Brasiliassa noin 50 suomalaista yritystä tai tytäryhtiötä

Suomi haluaa tiivistää yhteistyötä Brasilian kanssa keskeisillä osaamisaloillamme. Näitä ovat mm. uusiutuvat energiamuodot ja cleantech, ICT, mikroelektroniikka ja kestävä kaivostoiminta. Suomea kiinnostaa erityisesti Brasilian osaaminen biomassan ja -etanolin hyödyntämisessä ja teollisessa tuotekehityksessä. Suomalaisen meriteollisuuden yhteistyö brasilialaisten yhteistyökumppaneiden kanssa on ollut aktiivista jo usean vuoden.

Brasilia on Suomen suurin kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa. Brasiliassa toimi noin 50 suomalaista yritystä tai tytäryhtiötä. Viime vuonna maiden välinen kauppa saavutti noin 1,5 miljardin euron arvon, mistä Suomen viennin arvo oli noin 725 miljoonaa euroa. Viennin arvo kasvoi 33 prosenttia edellisvuodesta. Vienti Brasiliaan on ennen kaikkea koneita, laitteita ja investointihyödykkeitä. Merkittävimmät tuontiartikkelit puolestaan ovat mineraalit, rautamalmi ja elintarvikkeet.

Pääministeri Jyrki Katainen teki viime vuonna yritysvaltuuskuntamatkan Brasiliaan. Tällöin allekirjoitettiin useita sopimuksia maidemme välisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tukemiseksi.

Yritysvaltuuskuntaan kuuluvat seuraavat yritykset ja julkiset toimijat: Almaco Group, Attorneys at law Borenius, Detection Technology, Ductor, Finnvera, GTK, Hollming, Kemira, Konecranes, MainExc International, Moventas Brasil, Neste Oil, Normet, OSKE -meriklusteriohjelma, Outotec, Pöyry, STX Finland Cabins ,Turun AMK, VTT, Wärtsilä ja Yrityssalo.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.