Lapin rajavartiosto käännytti 17 venäläistä merimiestä ja kaksi heitä kuljettanutta kuljettajaa Venäjälle Raja-Joosepissa. Henkilöt olivat saapuneet maahan Kilpisjärven rajanylityspaikan kautta ja he olivat kauttakulkumatkalla Suomen kautta Norjan Storskogiin. Lapin rajavartioston partio pysäytti heitä kuljettaneen linja-auton Kilpisjärvellä myöhään illalla 6.3.2013. Tarkastuksessa todettiin, että merimiehillä ei ollut viisumeja Suomeen. Henkilöt saatettiin yön aikana Raja-Jooseppiin, jossa heidät käännytettiin 7.3.2013 Venäjälle. Ajoneuvon kuljettajina toiminutta kahta kuljettajaa epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä, koska he ovat tuoneet maahan henkilöitä, joilla ei ole maahantuloon oikeuttavaa asiakirjaa.

Merimiespassien käyttö laittomaan maahantuloon on yleinen ilmiö Euroopassa. Lisäksi useissa tapauksissa merimiehillä ei ole matkustajavakuutusta mahdollisten onnettomuuksien varalta Suomessa, jolloin mahdolliset hoitokulut jäävät valtion maksettavaksi. Kyseinen matkustajavakuutus on Suomen viisumin saannin edellytys.

Lapin rajavartioston käännytysten määrä oli vuonna 2012 yhteensä 42 kpl.

By VictoriaMedia

Victoria Media - Kotimaan Uutiset, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka. Email: kotimaanuutiset@victoriamedia.fi