Kuopion kaupungin tiedotuskampanja pneumokokkibakteerin aiheuttamista taudeista on saanut aikaan toivottua vipinää: sadat kuntalaiset ovat halunneet ostaa rokotteen pneumokokkitauteja vastaan.

– Tiedotuskampanjan tavoitteena oli kertoa kuopiolaisille, että pneumokokkitaudit ovat sen verran yleisiä ja vakavia, että niiltä kannattaa suojautua. On ollut ilahduttavaa huomata, miten monet kuntalaiset ovat kampanjan aikana havahtuneet rokottautumisen tärkeyteen, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen Kuopion kaupungilta.

– Rokotteesta on hyötyä paitsi yksilölle, myös laajemmin. Rokotteen avulla tartuntataudit vähenevät ja hoitokulut pienenevät. Parhaimmillaan rokotteen avulla voidaan välttää laitostumiskierre, joka ikääntyneellä saattaa alkaa esimerkiksi keuhkokuumeesta, Savolainen toteaa.

Rokottaminen yksi parhaista keinoista torjua infektioita

Kun ikää karttuu, elimistö ei pysty enää puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Tämä korostaa sairauksien ennaltaehkäisyn merkitystä.

Pneumokokki on monelle vieras tuttavuus. Vielä harvempi tietää, että vaikeasti lausuttavan nimen taakse kätkeytyvä bakteeri on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa. Yli 50-vuotiaat suomalaiset sairastavat vuosittain noin 30 000 pneumokokin aiheuttamaa tautia, siinä missä sydäninfarktiin sairastuu kaikissa ikäryhmissä yhteensä 25 000 henkilöä vuosittain.

Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehdus ja korvatulehdus. Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa vakaviakin tauteja. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume. Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä.

Pneumokokkirokotteita on käytetty jo pitkään

Pneumokokkirokotteet ovat olleet käytössä pitkään. Niitä on annettu lapsille ja aikuisille ympäri maailman yli 500 miljoonaa annosta Rokotteella on mahdollista saada hyvä ja pitkäkestoinen suoja pneumokokin aiheuttamia infektioita vastaan. Aikuisille riittää tavallisesti yksi rokoteannos.

Rokote on omakustanteinen ja vaatii reseptin.

Pneumokokkirokotekampanjan toteuttaa Kuopion kaupunki yhteistyössä Pfizer Oy:n kanssa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.