Ulkoministeri Erkki Tuomioja

Ulkoministeri Erkki Tuomioja puhui 11. maaliskuuta Brysselissä EU:n ulkopolitiikan, ulkosuhdehallinnon ja diplomatian tulevaisuudesta European Policy Centre (EPC) ja Ulkopoliittisen Instituutin (UPI) järjestämässä keskustelutilaisuudessa “Policy Dialogue – Shaping the EU system of diplomacy: the European External Action Service and the future of foreign policy”.

Arvovaltaiselle yleisölle puhunut ulkoministeri Tuomioja painotti Euroopan tarvetta valpastua globaaliin muutokseen lisääntyvässä keskinäisen riippuvuuden ja merkitykseltään voimistuvien nousevien valtojen maailmassa. Eurooppalaisten tulee tehostaa yhteistyötään pystyäkseen vaikuttamaan monimutkaistuvaan kansainväliseen toimintaympäristöön – talouden, kehityksen ja väestönkasvun haasteisiin, rajat ylittävien ongelmien hallintaan, kuten ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

EU:n ja sen jäsenvaltioiden ääni kuuluu vain, jos Euroopan sanoma on yhtenäinen ja selkeä. Tuomioja muistutti, että EU:n ulkoasiainhallinnolla on tässä mitä keskeisin rooli. EU on maailman suurin sisämarkkina, suurin kehitysyhteistyön rahoittaja ja keskeinen kansainvälisen monenvälisen yhteistyön tukija. Maailmalla arvostetaan edelleen eurooppalaisia normeja ja arvoja. Vain kokonaisvaltaisella ja eri ulkosuhteiden alueet koordinoiden Eurooppa voi saavuttaa tavoitteensa ja vaikuttaa globaalien haasteiden ratkaisemiseen.

Tuomioja esitti myös konkreettisia ehdotuksia EU:n ulkoasiainhallinnon tehostamiseksi.

Tilaisuudessa esiintyivät Tuomiojan lisäksi ulkosuhdehallinnon toimeenpaneva pääsihteeri Pierre Vimont, tutkija Kristi Raik (UPI) ja johtava tutkija Rosa Balfour (EPC).

Tilaisuudessa julkaistiin samalla aiheesta laaja tutkimus The European External Action Service and national diplomacies.

Lisää aiheesta:

Ministerin puhe englanniksi:

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=271982&contentlan=2&culture=en-US

The European External Action Service and national diplomacies.:

http://epc.eu/pub_details.php?cat_id=2&pub_id=3385


                           
           

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.