Vuoden PRO 112 -palkinnon saaja Dan Berlin on osoittanut vankkaa ammattitaitoa ja osaamista hätäviestiliikenteen ja hätäpuheluiden varmistamisessa.

Palkinto ojennettiin Hätäkeskuslaitoksen tietoliikenneasiantuntijana toimivalle Dan Berlinille tänään Helsingin Säätytalolla. Hätäkeskustoiminnan ja hätänumeron 112 hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä ojennettu palkinto jaettiin nyt yhdeksännen kerran.

Dan Berlinin työtehtävät liittyvät Hätäkeskuslaitoksen ydintoiminnan turvaamiseen. Työn suurimmat vastuualueet ovat salitekniikan muutokset, kuten hätäliikenteen ohjaamiseen liittyvät asiantuntijatehtävät sekä viranomaisradioverkko VIRVEn teknisen pääkäyttäjän tehtävät. Hätäkeskuslaitoksen palveluksessa Berlin on työskennellyt vuodesta 2005 lukuun ottamatta vuosia 2008–2010, jolloin hän työskenteli Hallinnon tietotekniikkakeskus HALTIKissa, jossa hän teki pitkälti samoja tehtäviä kuin nytkin.

Erityistä Berlinin ansioissa on sitoutunut työote, jota hän on osoittanut perustehtäviensä hoitamisen lisäksi muun muassa syksyllä 2012 olleiden teknisten häiriötilanteiden selvittämisessä.

– Hätäkeskuksessa Kouvolassa ilmeni viime syksynä lähiverkon kytkinvika, joka vaati nopeaa ratkaisua. Olin vian ilmettyä Helsingissä jääkiekko-ottelussa. Kuultuani viasta, lähdin saman tien Kouvolaan, Ongelma saatiin ratkaistua, vaikkakin pitkälle yön puolelle mentiin. Yleensäkin järjestelmien päivitykset tehdään pitkälti virka-ajan ulkopuolella, Berlin toteaa.

Hätäliikenteen toimivuus ja sen muutokset edellyttävät huolellisuutta, asian ymmärtämistä sekä jatkuvaa ja sujuvaa yhteydenpitoa liitäntäoperaattoreihin ja hätäkeskuksissa työskentelevään henkilöstöön. Nämä Berlinin ominaisuudet ovat olleet tärkeitä hätäkeskusten yhdistymisen ja yhdistymiseen liittyvien yliheittojen onnistuneessa toteutuksessa, joissa hänellä on ollut keskeinen rooli.

– Mielenkiintoisinta työssäni on erittäin haastava ja ainutlaatuinen työympäristö hätäkeskuksissa. Kevään aikana teen erityisesti töitä puhelinvaihteen muutostöiden kanssa. Työssä ei ole virheisiin varaa, sillä kyseessä on hätäpuheluliikenteen toimiminen ja tätä kautta väestön turvallisuus, Berlin huomauttaa.

Kevään aikana Berlinin kalenteria täyttävät myös suunnittelun käynnistyminen Pirkanmaan hätäkeskuksen hätäliikenteen siirrosta Poriin. Jatkossa myös tuleva hätäkeskustietojärjestelmä ERICA tulee työllistämään Berliniä.

– Kun uusi hätäkeskustietojärjestelmä saadaan toimintaan vuonna 2015, tulee se helpottamaan hätäkeskuspäivystäjien työtä merkittävästi, Berlin tietää.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.