Helsingin Sanomien artikkeli 12.3.2013 “Postin lähettäjä yllättyi: Itella avasi kirjeen ja hävitti kuitit” sekä HS.fi:n uutinen 12.3.2013 “Itella avaa 80 000 postilähetystä päivässä” käsittelivät Itella Information Oy:n yritysasiakkaille tarjoamaa digitointipalvelua.

– Itella Posti toimii postilain mukaisesti eikä koskaan avaa kirjeitä. Viranomaisilta saamamme tulkinnan mukaan vastaanottajan tahtoessa kirjeensä digitoituna sähköiseen muotoon lähettäjän oikeutta perustuslain mukaiseen kirjesalaisuuden suojaan ei loukata, sanoo Itellan lakimies Päivi Rokkanen.

Artikkelin otsikossa annetaan ymmärtää, että Itella avaa kuluttajien kirjeitä. Digitointi-/digitalisointipalvelu on asiakirjojen muuntamista sähköiseen muotoon. Itella Information Oy on Itella Oyj:n tytäryhtiö, joka ei kuljeta postia. Kun avattavaksi sovittuja kirjeitä käsitellään, toimitaan aina Itella Information Oy:n asiakkaiden – mm. vakuutusyhtiöiden – antamien toimintatapojen ja sääntöjen mukaan.

Kirjeiden digitointiin liittyvät asiat on selvitetty perusteellisesti eri viranomaistahojen kanssa. Liikenne- ja viestintäministeriön, Viestintäviraston ja eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen antamissa kannanotoissa todetaan, että toiminta ei ole postilain tai perustuslain vastaista eikä lainsäädäntö aseta esteitä tälle toiminnalle.

Itella Information Oy digitoi vuositasolla yli 30 miljoonaa kuorta pelkästään Suomessa. Sen lisäksi dokumentteja käsitellään ilman kuoria jo valmiiksi sähköisessä muodossa. Itella Information Oy:n toiminta on täysin laillista. Kaikki Itella Information Oy:n digitoinnissa toimivat henkilöt ymmärtävät, kuinka tärkeää luottamuksellisuus on, ja toimivat myös sen mukaisesti. Heistä jokainen on myös allekirjoittanut vaitiolositoumuksen. Itella Information Oy:n lisäksi digitoinnin toimialalla toimii lukuisia muita yrityksiä niin Suomessa kuin muissakin maissa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.