Kaakkois-Suomen rajavartioston rajatarkastajat havaitsivat viikonlopun ja alkuviikon aikana kolme erillistä tapausta, joissa rajanylittäjien käyttämistä passeista löydettiin väärennetyksi epäilty oleskelulupa sekä useita väärennetyksi epäiltyjä rajanylitysleimoja. Kaakkois-Suomen rajavartiosto suoritti tapauksista esitutkinnat.

Perjantaina 8.3. oli maasta poistumassa Nuijamaan kautta ulkomaalainen mieshenkilö, jonka passissa oli Kreikan myöntämä oleskelulupa. Rajatarkastusta tehnyt rajavartija havaitsi oleskeluluvan tiedoissa epäselvyyksiä, joita hän ryhtyi tutkimaan. Asiakirjasta tehty rekisterikysely paljasti luvan olevan varastettu Kreikassa. Esitutkinnassa mies kertoi hankkineensa oleskeluluvan tuttaviensa kautta Kreikasta, koska aikoi tehdä siellä bisnestä.

Lauantaina 9.3. saapui Helsingistä Vaalimaalle ulkomaalainen nainen, joka oli kertomuksensa mukaan käynyt turistimatkalla Ruotsissa. Tarkemmassa tutkinnassa rajatarkastaja havaitsi naisen passissa olevissa rajanylitysleimoissa epäselvyyksiä. Kuulustelussa nainen kertoi oleskelleensa pidempiä aikoja Ruotsissa. Viisumin voimassaoloaika ei olisi riittänyt kuin lyhyempiin turistimatkoihin, joten hän turvautui asiassa väärennetyiksi epäiltyjen leimojen hankintaan.

Maanantaina 11.3. saapui Vaalimaalle ulkomaalainen auto, joka oli matkustajineen tulossa Norjasta ja matkalla Venäjälle. Kyydissä olleet naiset esittivät rajatarkastajalle passit, joiden merkintöjä rajavartija piti epäselvinä. Tarkemmassa tutkinnassa heidänkin passeissaan havaittiin useita epäilyttäviä rajanylitysleimoja. Kuulusteluissa naiset kertoivat oleskelleensa Norjassa. Pidemmän oleskelun turvaamiseksi passeihin oli tehty väärennetyiksi epäiltyjä leimoja venäläisten matkatoimistojen toimesta.

Kaikissa tapauksissa henkilöt käännytettiin takaisin Venäjälle. Osalla on edessään vielä asian käsittely Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan käräjäoikeuksissa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.