Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.)

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) korosti oikeusvaltion ja toimivan parlamentaarisen järjestelmän merkitystä, kun Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maat rakentavat uusia demokraattisia toimintatapoja. Ulkoasiainvaliokunta järjesti 13.–14.3.2013 Pikkuparlamentissa oikeusvaltiota ja demokratiaa käsittelevän pyöreänpöydän keskustelun, johon osallistui kansanedustajia Pohjois-Afrikan, Lähi-idän ja Baltian maista, Turkista sekä pohjoismaista.

Tapahtumaan osallistui muun muassa Marokon parlamentin varapuhemies Mohamed Yatim, Irakin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja sheikki Humam Hamoudi ja viisi eri uskontokuntien ja puolueiden kansanedustajaa Egyptistä.

Pyöreänpöydän keskustelun loppuyhteenvedossaan Soini muistutti, että parlamentit ovat avainasemassa kansakuntien yhdistävänä tekijänä.

–        Parlamentissa erilaisista yhteiskunnallisista näkemyksistä voidaan keskustella ja väitellä avoimesti. Poliittiset puolueet oppivat parlamentaarisessa työssä tekemään kompromisseja, jotka ovat demokratiassa välttämättömiä. Kompromissien tekeminen edellyttää luottamusta, joka rakentuu pikku hiljaa. Tekemällä oppii tässäkin, Soini vertasi.

Soini totesi keskusteluissa tuodun esiin sukupuolten välisen sekä ihmisten välisen tasa-arvon laajemminkin. Oikeusvaltiossa myös vähemmistöjen ihmisoikeuksia kunnioitetaan, ja naisten panosta tarvitaan yhteiskunnan rakentamiseen niin politiikassa kuin taloudessakin. Myös median vapaus on demokratian kulmakiviä, koska vapaa media pystyy valvomaan vallanpitäjien toimia.

–        Oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen, taistelu korruptiota vastaan, hyvä hallinto, väkivallasta pidättäytyminen ja konfliktien rauhanomainen ratkaisu ovat tienviittoja kohti demokraattista yhteiskuntaa. Vastakkainasettelua uskonnollisten ja maallisten voimien välillä pitäisi pyrkiä lieventämään, Soini totesi.

Pyöreänpöydän keskustelut järjestettiin yhteistyössä Ulkopoliittisen instituutin kanssa. Lisäksi UPI järjesti torstaina  14.3. Pikkuparlamentin auditoriossa seminaarin ”Partnership in Transition – The Nordic countries and the Arab Spring”, johon osallistui tutkijoita ja kansanedustajia alueen maista.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.