– Suomessa on alkuvuoden aikana käyty keskustelua paitsi rasismista myös siitä, kuka rasismista saa puhua ja mihin sävyyn. Tämä on tärkeä yhteiskunnallinen keskustelu ja meidän on erityisesti kuultava niitä, jotka ovat joutuneet rasismin kohteeksi. Vaikka me emme itse joutuisi rasismin tai syrjinnän kohteeksi, koituu torjuva ilmapiiri ja suvaitsemattomuus kaikkien vahingoksi. On osoitettava rohkeutta puuttumalla arjen rasistisiin tekoihin, sanoo Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Punainen Risti kampanjoi rasismia vastaan 18.–24.3. järjestämällä erilaisia tempauksia, paneelikeskusteluja, elokuvanäytöksiä ja näyttelyitä eri puolilla Suomea.

Luovu ennakkoluuloistasi –tempauksia järjestetään ympäri Suomea

Rasisminvastaisella viikolla 18.–24.3. Punainen Risti muistuttaa ennakkoluulojen olevan ongelmajätettä ja tarjoaa keinon luopua niistä. Viikon aikana Punaisen Ristin vapaaehtoiset ympäri Suomea pyytävät ihmisiä kirjoittamaan paperille etnisiä ryhmiä kohtaan tuntemiaan ennakkoluuloja, joista he ovat valmiita luopumaan. Näitä ei lueta, vaan ne päätyvät ongelmajäteroskikseen ja lopulta tuhotaan. Ennakkoluuloistaan luopumalla jokainen voi olla mukana rakentamassa moniarvoista ja ympäristöltään ystävällistä Suomea.

Ennakkoluuloton edelläkävijä –tunnustuksia yhdenvertaisuuden edistäjille

Punaisen Ristin paikallisosastot ja piirit jakavat rasisminvastaisella viikolla Ennakkoluuloton edelläkävijä –tunnustuksia erilaisille yrityksille, yhteisöille ja ihmisille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta. Tunnustuksen tavoitteena on nostaa esille toimijoita, jotka edistävät ihmisten yhdenvertaista kohtelua suomalaisessa yhteiskunnassa. Keskeistä on myös myönteisten asenteiden edistäminen ja avoin tosiasioihin perustuva keskustelu.

Uusi hanke rasisminvastaisen työn tueksi

Punaisen Ristin hallinnoima Ei rasismille! –hanke käynnistyy tämän kevään aikana. Hankkeen keskiössä ovat rasisminvastainen kasvatus, valistaminen, verkosto- ja kansalaistoiminta sekä rasismia kohdanneiden vertais- ja ryhmätuki. Viisivuotinen hanke on Raha-automaattiyhdistyksen tukema.

– On hienoa, että Raha-automaattiyhdistys näkee rasisminvastaisen kansalaistoiminnan tärkeänä ja on päättänyt rahoittaa uutta 5-vuotista Ei Rasismille! -hanketta, sanoo hankkeen koordinaattori Janette Grönfors.

Kaikki voivat osallistua!

Punaisen Ristin vapaaehtoisena voi olla mukana monikulttuurisessa toiminnassa tukemassa maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen. Vapaaehtoiset toimivat maahanmuuttajien ystävinä, kieli- ja läksykerhoissa ja leireillä. Lisätietoja vapaaehtoistoiminnasta löytyy osoitteesta punainenristi.fi/tule-mukaan/monikulttuuriseen-toimintaan.

 

Punainen Risti haastaa kaikki mukaan osoittamaan kantansa rasismia vastaan myös sosiaalisessa mediassa. Kantansa voi osoittaa esimerkiksi Facebookissa liittämällä profiilikuvaansa suomen-, ruotsin- tai englanninkielisen Vastustan rasismia –PicPadge-kuvan.

Lisätietoja kampanjaan osallistumisesta sosiaalisessa mediassa osoitteesta luovuennakkoluuloistasi.fi/vaikuta-sosiaalisessa-mediassa.

Punainen Risti on tehnyt myös kouluja varten materiaalia rasismin käsittelemiseen eri-ikäisten oppilaiden kanssa. Materiaalit löytyvät osoitteesta punainenristi.fi/koulusivut/aamunavaukset.

Esimerkkejä rasisminvastaisen viikon tapahtumista:

Maanantaina 18.3. Kotkan konserttitalolla klo 18 Ei rasismille -tapahtuma, jonka pääesiintyjänä Axl Smith

Keskiviikkona 20.3. kauppakeskus Veturissa Kouvolassa klo 17-20 rasisminvastainen konsertti, jonka pääesiintyjänä Tuure Kilpeläinen

Torstaina 21.3. klo 9-11.30 Eurooppasalissa Helsingissä paneelikeskustelu rasismista Euroopassa ja Suomessa, keskustelemassa mm. europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari, toimittaja Kimmo Oksanen Helsingin Sanomista ja professori Jeremy Gold Jyväskylän yliopistosta.

Torstaina 21.3. Seinäjoen kaupunginkirjastossa klo 14-19 Luovu ennakkoluuloistasi -tapahtuma

Perjantaina 22.3. Oulussa rasisminvastaisen viikon tanssiaiset Oulunsuun pirtillä klo 17-19

Lauantaina 23.3. Tampereella Kaiken maailman kahvila Tampurissa (Mustanlahdenkatu 24) klo 14-17

Lisätietoja:

www.luovuennakkoluuloistasi.fi

www.facebook.com/aanestanaamallasi

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.