Kela haluaa nostaa äitiysavustuksen 180 euroon vuonna 2014 ja sitoa avustuksen kansaneläkeindeksiin. Äitiysavustuksen määrä on jäänyt jälkeen muusta kustannuskehityksestä.

Raskaana oleva äiti saa valita äitiysavustukseksi äitiyspakkauksen tai kertakorvauksen rahallisena. Kertakorvauksena maksettava äitiysavustus on tällä hetkellä 140 euroa. Määrä on ollut sama maaliskuusta 2001. Sitä ennen äitiysavustusta on korotettu vuonna 1993. Äitiysavustuksen suuruuden vahvistaa valtioneuvosto.

Kela esittää äitiysavustukseen korotusta, sillä avustus on jäänyt merkittävästi jälkeen muusta kustannuskehityksestä. Elinkustannusindeksillä korjattuna äitiysavustuksen olisi pitänyt tänä vuonna olla yli 170 euroa.

– Kela esittää, että äitiysavustusta korotetaan 180 euroon 1.1.2014 lukien. 40 euron korotus vastaisi yleistä kustannuskehitystä. Lisäksi haluamme sitoa äitiysavustuksen määrän kansaneläkeindeksiin. Näin avustus kasvaa elinkustannuksen mukaisesti, eikä sitä tarvitse korottaa erillisillä tasokorotuksilla, kertoo etuusjohtaja Anne Neimala.

Äitiysavustuksen korottaminen vaikuttaa myös äitiyspakkaukseen, sillä pakkauksen hankinta-arvo on sama avustus. Jos äitiysavustuksen määrää ei koroteta, Kela joutuu pienentämään äitiyspakkaustuotteiden valikoimaa tai tinkimään laatuvaatimuksista, sillä tuotteiden valmistus- ja kuljetuskustannukset ovat nousseet merkittävästi reilussa 10 vuodessa.

– Äitiysavustusta korottamalla turvattaisiin äitiyspakkauksen laatu ja monipuolisuus. Ensisynnyttäjistä edelleen yli 90 % ottaa pakkauksen. Jo tältäkin kannalta on tärkeää, että Kela pystyy kehittämään pakkausta perheiden tarpeisiin sopivaksi, Neimala kuvaa.

Lisätietoja asiakkaalle:
www.kela.fi/lapsiperhe

www.kela.fi/aitiyspakkaus

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.