Työministeri Lauri Ihalainen, SDP. Kuva: Leena Louhivaara

”Todellisen eläkkeellelähtöiän nostaminen on suurin haaste. Harmittaa, että keskitytään eläkeiän alarajan kohottamiseen.” Tätä mieltä on työministeri Lauri Ihalainen tänään ilmestyvän Oma Aika -lehden haastattelussa. Hänen mukaansa eläkeiän alarajan kaavamainen nostaminen ei vastaa työelämän joustotarpeisiin.

Työministeri Lauri Ihalainen korostaa Oma Aika -lehden haastattelussa, että todellista eläkkeellelähtöikää pitäisi pystyä nostamaan lähes kahdella vuodella.

– Joustava eläkeikä, 63–68 vuotta on loistava innovaatio. Se tarjoaa ihmisille mahdollisuuden valita. Työelämään tullaan 22–27-vuotiaina, ja sieltä lähdetään 60 vuoden ja viiden kuukauden iässä. Siitä on 63 vuoteen pitkä matka, työministeri Lauri Ihalainen sanoo.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tavoitteena on, että vuonna 2025 eläköitymisen todellinen alaraja olisi 62 v 4 kk. Ihalaisen mielestä se on haastavaa, mutta ei mahdotonta.

– Asenteellisia ongelmia on, kun vanhempia työntekijöitä potkitaan pois. Tarvitsemme heidän elämänkokemustaan ja voimavarojaan. Tämä ei voi jatkua, koska ikäluokat pienenevät. Kansallisen työvoiman kohdalla ei voi enää ajatella niin, että nuoria vain tulee ja toiset joutavat pois. Jaksan uskoa muutokseen, Ihalainen sanoo haastattelussa.

Ihalaisen mielestä varttuneille pitäisi luoda lisää joustavia tapoja pysyä arvokkaasti ja omilla voimavaroillaan työelämässä. Osa-aikatyön ja osa-aikaeläkkeen yhdistäminen olisi sellainen. Työhyvinvointi on hänen mielestään hyvinvointiyhteiskunnan seuraava suuri tehtävä.

Oma Aika -julkaisu

Aller Median Oma Aika -julkaisun ensimmäinen numero ilmestyi tänään, 20.3.2013. Oma Aika on yli 50-vuotiaille aktiivisille aikuisille suunnattu, journalistisesti korkeatasoinen aikakausbrändi. Siihen kuuluu kerran kuussa ilmestyvän aikakauslehden lisäksi verkkosivusto www.omaaikalehti.fi. Oma Aika käsittelee oivaltavasti, luotettavasti ja ajankohtaisesti omaa taloutta ja perheen lakiasioita, työelämää, matkailua, terveyttä ja ihmissuhteita. Tilaajilleen Oma Aika tarjoaa lisäetuja ja palveluita. Lehden päätoimittaja on Anna-Liisa Hämäläinen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.