Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä numerossa 116 111.

MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät vastaavat lasten ja nuorten puheluihin myös pääsiäispyhinä. Auttava puhelin päivystää pitkäperjantaista 29.3. toiseen pääsiäispäivään 1.4. joka päivä kello 14–17. Palvelu palaa normaaliin päivystysaikatauluun tiistaina 2.4., jolloin puhelin on auki kello 14–20. Kirjepalvelu toimii normaalisti osoitteessa www.mll.fi/nuortennetti.
Lasten ja nuorten puhelin on suomenkielinen, valtakunnallinen, yksinomaan lapsille ja nuorille tarkoitettu auttava puhelin. Lasten ja nuorten puhelin auttaa, kun lapsi tarvitsee kuuntelijaa. Lapset soittavat puhelimeen nimettömänä, luottamuksellisesti ja maksutta.

Lasten ja nuorten nettiin lapset voivat kirjoittaa luottamuksellisen kirjeen aikuiselle. Kirjeisiin luvataan vastata kahden viikon kuluessa, käytännössä lapset ja nuoret saavat vastauksen muutamassa päivässä. 

Vanhempainpuhelin on kiinni 1.4.
Vanhempainpuhelin päivystää numerossa 0600 122 77 kiirastorstaina 28.4. kello 14–20 ja seuraavan kerran tiistaina 2.4. kello 10–13 ja 17–20.
Vanhempainpuhelimessa ja kirjepalvelussa vanhempien kanssa pulmia ratkovat vapaaehtoiset päivystäjät, jotka ovat itsekin vanhempia. Vanhempainpuhelimeen voi soittaa missä tahansa vanhemmuuteen liittyvässä asiassa. Puhelu maksaa 0,08 e/min + pvm/mpm. Kirjepalveluun voi kirjoittaa milloin vain osoitteessa www.mll.fi/vanhempainnetti.

Kela:

Työttömyysajan ilmoituksissa poikkeuksia pääsiäisen aikaan

Työttömyysajan ilmoitus- ja maksupäivät poikkeavat tavanomaisista pääsiäisen pyhien takia. Nopeimmin asioit verkossa.

Työttömyysajan ilmoituksen (TT2) voi tehdä kätevästi verkossa (www.kela.fi/asiointi). Asiointipalvelusta näet, miltä ajalta seuraava ilmoitus on annettava ja miten pääsiäinen vaikuttaa ilmoituksen palautuspäivään ja maksuihin.

Ajalta

 • 26.3.2013–27.3.2013 ilmoituksen voi jättää 26.3.2013, jolloin maksu on tilillä noin 28.3.2013
 • 28.3.2013 ilmoituksen voi jättää 27.3.2013, jolloin maksu on tilillä noin 2.4.2013.
 • 29.3.2013–31.3.2013 ilmoituksen voi jättää 28.3.2013, jolloin maksu on tilillä noin 3.4.2013.

Poikkeukselliset ajat näkyvät myös paperilomakkeessa.

Alko:

Kiirastorstaina 28.3. myymälät palvelevat klo 9–20. Pitkäperjantaista toiseen pääsiäispäivään, pääsiäislauantai mukaan lukien, myymälät ovat kiinni.

Kauppojen aukioloajat Pääsiäisenä:

Pääsiäinen on kirkollinen juhla-aika, joten useimpien kauppojen aukioloajat ovat tarkkaan määrätyt.

Aukiolorajoitukset eivät kuitenkaan koske seuraavia kauppoja, jotka siis saavat olla vapaasti auki myös pääsiäisenä:

 • Pieniä, alle sadan neliömetrin päivittäistavarakauppoja, eli kioskikauppoja.
 • Useimpia haja-asutusalueiden päivittäistavarakauppoja.
 • Huoltoasemien yhteydessä olevat alle 400 m2 päivittäistavaramyymälät.

Muiden päivittäistavarakauppojen sallitut aukioloajat pääsiäisenä:

Kiirastorstai 28.3.2013
Suuremmat kaupat saavat olla avoinna koko päivän normaalisti, eli kello 7-21 välillä ja enintään 400 m2aukiolo on vapaata.

Pitkäperjantai 29.3.2013
Päivittäistavarakaupat ovat yllä mainittuja poikkeuksia lukuunottamatta kiinni.

Pääsiäislauantai 30.3.2013
Suuremmat kaupat saavat olla avoinna kello 7-18 välillä ja enintään 400 m2 aukiolo on vapaata.

1. pääsiäispäivä, sunnuntai 31.3.2013
Päivittäistavarakaupat ovat yllä mainittuja poikkeuksia lukuunottamatta kiinni.

2. pääsiäispäivä, maanantai 1.4.2013
Enintään 400 m² päivittäistavaramyymälät saavat olla avoinna neljän tunnin ajan klo 8-18 välillä. Sitä suuremmat päivittäistavarakaupat ovat kiinni.

Tarkista kuitenkin kauppasi aukiolo kaupan verkkosivulta

###

Junaliikenne:

Kiirastorstai, Torstai 28.3.2013 kiirastorstai, Junat ovat kulussa kuten PERJANTAISIN

Pitkäperjantai, Perjantai 29.3.2013 pitkäperjantai, Junat ovat kulussa kuten SUNNUNTAISIN

Lauantai, 30.3.2013, Junat ovat kulussa kuten LAUANTAISIN

Sunnuntai, 31.3.2013 pääsiäispäivä, Junat ovat kulussa kuten SUNNUNTAISIN

Maanantai 1.4.2013 2. pääsiäispäivä, Junat ovat kulussa kuten SUNNUNTAISIN

###

Kaukoliikenteen Bussit:

Bussiliikenteen aikatauluissa on useita muutoksia pääsiäisenä, jota vietetään 29.3.-1.4. Pyhäpäivien aikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen Matkahuollosta. Myös liput on hyvä hankkia ajoissa, sillä pääsiäinen on yksi vilkkaimmista matkustusajankohdista bussiliikenteessä.

Bussiliikenteen aikatauluissa on runsaasti muutoksia pääsiäisenä 29. maaliskuuta – 1. huhtikuuta. Osa vuoroista jää pyhinä kokonaan ajamatta. Sen vuoksi pääsiäisenä bussimatkaa suunnittelevan kannattaa tarkistaa päivä- ja vuorokohtaiset aikataulutiedot etukäteen Matkahuollosta.

Kaikki aikataulutiedot pyhäpäivien poikkeukset mukaan lukien löytyvät internetistä osoitteesta matkahuolto.fi. Kännykän käyttäjää palvelevat mobiiliaikataulut osoitteessa m.matkahuolto.fi. Internetsivujen aikatauluhakuun kannattaa syöttää tarkka lähtöpäivä, jotta hakupalvelu osaa huomioida mahdollisen matkustuspäivälle osuvan poikkeusliikenteen.

Aikataulu- ja hintatiedot sekä lippu- ja paikkavaraukset saa myös puhelimitse Matkahuollon asiakaspalvelukeskuksesta 0200 4000, joka on avoinna kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. Numerossa palvelee Matkahuollon asiakaspalvelukeskus arkisin ma-pe klo 8-17. Muina aikoina ja myös pyhäpäivinä palvelunumerossa aikataulutiedusteluihin vastaa Eniro Sentraali Oy. Puhelun hinta on 1,99 €/min + pvm.
Pikavuorojen aikatauluja voi katsoa lisäksi YLE:n teksti-tv:n sivulta 440.

Osta bussiliput ennakkoon

Pääsiäinen on yksi vuoden vilkkaimmista matkustusajankohdista. Sen vuoksi pääsiäisenä matkustavien kannattaa hankkia bussi- ja paikkaliput jo etukäteen. Liput voi ostaa internetistä Matkahuollon sivuilta. Pika- ja useisiin vakiovuoroihin voi myös varata bussi- ja paikkaliput puhelimitse numerosta 0200 4000. Puhelimitse varatut liput lunastetaan R-kioskeilta tai Matkahuollon omista toimipaikoista. Liput voi käydä ostamassa etukäteen myös paikan päältä Matkahuolloista.

HSL Helsingin seudun liikenne

Pitkäperjantai-iltana pääsiäisnäytelmä aiheuttaa poikkeusreittejä raitiolinjoille. Pääsiäislauantain ja -päivän välisenä yönä siirrytään kesäaikaan, mistä seuraa muutoksia joidenkin junien kulkuun. Pääsiäispyhien yöliikenteessä ajetaan lisälähtöjä. HSL:n asiakaspalvelunumero palvelee koko pääsiäisen ajan.

Kiirastorstaina 28.3. joukkoliikenne kulkee perjantain aikataulujen mukaan. Pitkäperjantaina 29.3. ajetaan sunnuntaiaikatauluin. Pääsiäislauantaina 30.3. on lauantai- ja pääsiäispäivänä 31.3. sunnuntaiaikataulut. Myös toisena pääsiäispäivänä 1.4. on sunnuntaiaikataulut. Busseilla ja junilla on lisälähtöjä juhlapyhien öinä. 

Pääsiäiskulkue aiheuttaa poikkeusreittejä 

Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat poikkeusreittiä pitkäperjantai-iltana, jolloin järjestetään pääsiäisnäytelmä Via Crucis. Näytelmä alkaa Kaisaniemen puistossa klo 21 ja kestää iltayhteentoista. Kulkue siirtyy puistosta Säätytalolle ja edelleen Senaatintorille, mikä saattaa ruuhkauttaa liikennettä. Tapahtumaan odotetaan jopa 15 000 katsojaa.

Linjat 7A ja 7B ajavat tapahtuman aikana n. klo 21.20 alkaen Kruununhaan sijasta Rautatientorin ja Kaisaniemenkadun kautta. Raitiovaunut kulkevat reittiä Mannerheimintie–Kaivokatu–Kaisaniemenkatu–Siltasaarenkatu eivätkä aja Senaatintorin ympäri.

Joukkoliikenne kesäaikaan siirryttäessä

Pääsiäislauantain ja -päivän välisenä yönä siirrytään kesäaikaan. Kelloja siirretään tunti eteenpäin klo 03.00. Aamuyön bussiliikenne, eli lauantain aikatauluihin merkityt lähdöt, ajetaan talviajan mukaan. Sunnuntain liikenne aloitetaan kesäajan mukaan.

Ennen kello kolmea lähtevät lähijunat ajetaan pääsääntöisesti talviajan mukaan ja kello kolmen jälkeen lähtevät junat kesäajan mukaan. Kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa kuitenkin joitakin muutoksia L-, N- ja T-junille.

HSL Asiakaspalvelun aukioloajat

HSL:n Rautatientorin palvelupiste on avoinna kiirastorstaina 28.3. klo 17 saakka. Itäkeskuksen palvelupiste palvelee klo 17.15 ja Pasilan klo 16 asti. Pääsiäispyhinä palvelupisteet ovat suljettuina. Asiakaspalvelunumerossa 09 4766 4000 vastataan torstaina normaalisti klo 19 asti ja pyhäpäivinä klo 9–17. Lisätietoja liikennejärjestelyistä:

http://www.hsl.fi/fi/mikaonhsl/liikennetiedotteet/2013/Sivut/Page_20130321031338.aspx

Operaatio Pajunkissa:

Autoliiton vapaaehtoiset tiepalvelumiehet päivystävät jälleen tehostetusti pääsiäisliikenteessä. Autoilijoiden on syytä pakata mukaan aurinkolasit ja varautua yllätysliukkaisiin. Autoliiton vapaaehtoisen tiepalvelun tehostettu pääsiäispäivystys Operaatio Pajunkissa järjestetään jo 44. kertaa peräkkäin.  Autoliiton vapaaehtoiset tiepalvelumiehet ovat erityisvalmiudessa auttamaan tien päällä pulaan joutuneita kiirastorstaista 28.3. pääsiäismaanantai-iltaan 1.4.

Autoliiton Operaatio Pajunkissan päivystysnumero on 0200 8080 (1,95 €/min + pvm). Palvelukeskus on avoinna ympäri vuorokauden ja sieltä autoilija yhdistetään halutessaan tiepalvelumiehelle tai hinausyrittäjälle. Palveluiden hinnasta asiakas sopii suoraan palveluntarjoajan kanssa. Autoliiton perustason jäsenille on oma maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat maksullisia. Autoliiton AL-turva -jäsenille on maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat maksuttomia.

Pankkikonttorit sulkevat torstaina ovensa kello 13 ja avaavat jälleen tiistaina.

Posti:

Pääsiäisen aika tuo muutoksia postien aukioloaikoihin.

Postin omat myymälät:

 • Kiirastorstaina 28.3. postit palvelevat kello 18 asti (Lemin posti kello 17 asti).
 • Postit ovat kiinni pitkäperjantaista toiseen pääsiäispäivään asti.
 • Helsingin Pääposti (00100 HELSINKI) palvelee lauantaina 30.3. sekä toisena pääsiäispäivänä 1.4. kello 10-14.
 • Joulupukin pääposti Napapiirillä on avoinna joka päivä kello 10-17, myös pääsiäisenä.

Postin myyntipisteet:

 • Palveluyritysten yhteydessä toimivat postit palvelevat pääsääntöisesti kyseisen yrityksen aukioloaikojen mukaan. Monet esimerkiksi ruokakauppojen, kioskien ja huoltoasemien yhteydessä toimivat postit ovat avoinna läpi pääsiäisen.

Lisätietoa:

Tarkat postikohtaiset aukioloajat löytyvät: www.posti.fi.

Postin asiakaspalvelu vastaa numerossa 0200 71000 (pvm/mpm), arkisin ma-pe klo 8-18.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.