HSL:n matkalippujen tarkastus tehostui viime vuonna selvästi. Ilman lippua matkustaneiden määrä laski ensimmäisen kerran moniin vuosiin.

Matkalippujen tarkastustoiminta tehostui pitkälti uusien matkalippujen tarkastuslaitteiden ansiosta. Ikääntyneet tarkastuslaitteet saatiin keväällä korvattua nopeilla ja monitoimisilla laitteilla.

Viime vuonna kukin matkalippujen tarkastaja tarkasti normaalin työvuoron aikana keskimäärin 232 matkalippua, lähes 10 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Toimivampien työvälineiden avulla työajan käyttöä voitiin tehostaa ja ne myös lisäsivät henkilöstön työskentelymotivaatiota.

Tehokas tarkastustoiminta vähensi liputta matkustavien määrää. Ilman matkalippua tai virheellisellä lipulla matkusti keskimäärin 3,2 prosenttia tarkastetuista. Liputtomien määrä väheni edellisestä vuodesta 11 prosentilla.

Vuonna 2012 tarkastettiin yhteensä noin 3,4 miljoonan matkustajan liput. Määrä kasvoi edellisvuodesta yli 20 prosentilla. Eniten liputtomia matkustajia tavattiin lähijunissa, raitiovaunuissa ja metroasemien laiturialueilla. HSL menettää liputta matkustamisen vuoksi lipputuloja arviolta 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Tarkastusmaksuja määrättiin viime vuonna noin 5,6 miljoonan euron arvosta. Summa kasvoi edellisvuodesta 0,8 miljoonalla eurolla. Tarkastusmaksu on pysynyt 80 eurossa vuodesta 2007 asti.

Lisää näkyvyyttä ongelmakohteissa

HSL:ssä työskenteli vuoden lopussa noin sata matkalippujen tarkastajaa. Avoinna olevat virat on täytetty kouluttamalla alkuvuodesta 15 uutta matkalippujen tarkastajaa tehtäviinsä.

Tarkastustoiminnan tehokkuutta ja näkyvyyttä lisätään edelleen. HSL suuntaa tarkastuksia erityisesti sinne, missä liputta matkustaminen on tilastojen mukaan yleisintä. Tehotarkastuksia tehdään kampanjaluonteisesti eri kulkuvälineissä ja eri vuorokaudenaikoina. Jokeri-linjalla 550 lisätään tarkastuksia, jotta saadaan riittävästi vertailutietoa syksyllä 2013 alkavan avorahastuskokeilun vaikutuksesta liputtomuuteen.

HSL jatkaa kokeilua, jossa järjestyksenvalvojat avustavat matkalippujen tarkastajia metro- ja raitiovaunuliikenteessä. Kokeilun tavoitteena on lisätä myöhäisillan joukkoliikenteessä työskentelevän henkilökunnan turvallisuutta. Järjestyksenvalvojat tarkastavat matkalippuja edelleen myös aamuyön bussiliikenteessä Kampin Espoo-terminaalissa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.