Viisaasti Vesillä -kampanjaryhmä on valinnut vuoden 2013 vesiturvateoksi YLEn Pikku Kakkosen “Varokaa heikkoa jäätä” -animaation. Vaikka animaatio on 1980-luvulta, sen näkyminen YLEn Elävässä arkistossa, Youtubessa ja muissa viestintävälineissä on aktiivisesti muistuttanut heikoista jäistä. Viisaasti Vesillä -kampanja piti laadukasta toteutusta yhtenä perusteluna animaation valinnalle. Vaikka animaatio on ollut monen lapsen mielestä pelottava, se on myös jäänyt hyvin mieleen ja on siksi osa pitkäjänteistä vesiturvallisuustyötä.

“Varokaa heikkoa jäätä” on Camilla Mickwitzin luoma pala-animaatio. Animaatio on tietoisku, jossa varoitetaan heikoista jäistä, ja siinä esiintyvät Pikku Kakkosen tunnuksessa esiintyvät hahmot. Animaatiota on esitetty Pikku Kakkonen -ohjelman yhteydessä vuodesta 1986 lähtien. Animaatiosta leikattiin vuonna 1996 noin 30 sekuntia lyhyempi versio, jota yhä näytetään televisiossa. Animaation alkuperäisversio löytyy muun muassa YLEn Elävästä arkistosta: http://www.yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/pikku_kakkosen_jaavaroitus_15635.html#media=15642

Palkinnon vastaanotti SUH:n ja Rajavartiolaitoksen mediatapahtumassa YLE Lapset ja nuoret tuottaja Teija Ryösä: “Hienoa, että 27 vuotta vanha animaatio on edelleen ajankohtainen. Ainakin yksi lapsi on pelastunut animaation ohjeiden avulla. Näytämme animaatiota edelleen, kun jäät ovat heikot.”

Viisaasti Vesillä -kampanja on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton, Rajavartiolaitoksen, venepoliisin, sisäasiainministeriön pelastusosaston, Liikenteen turvallisuusviraston Trafin sekä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n yhteiskampanja. Kampanja on edistänyt vesi- ja jääturvallisuutta yli 20 vuotta.

Viisaasti Vesillä -kampanja on vuodesta 2005 palkinnut Vuoden vesiturvamiehen tai -naisen vesiturvallisuutta edistävästä työstä tai teosta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.