Kiinanpehmeäkilpikonnavauva

Pääsiäinen saapui tänä vuonna ennakkoon, kun kiinanpehmeäkilpikonnanaaras Hipon munasta kuoriutui viime keskiviikkona piskuinen kilpikonnavauva. Riemu SEA LIFEssa oli ylimmillään, kun akvaristit aamulla saapuivat töihin ja havaitsivat, että yksi munista oli kuoriutunut yön aikana – ja kyllä vain: hiekassa vipelsi hyvin elinvoimainen, peukalon mittainen ja täydellinen kiinanpehmeäkilpikonna.

Tammikuussa, Kilpparikolon auetessa kiinanpehmeäkonnien Hipon ja Tepon sukupuolet olivat vielä arvoitus. Teppo kuitenkin osoittautui nimensä veroiseksi viriiliksi herraksi, ja pariskunnan suloinen jälkeläinen näki päivänvalon maaliskuun 20. päivä. Uusin tulokas ei suinkaan ole ainoa pehmeäkonnien tuottamasta munasaldosta, vaan SEA LIFEssa hautuu edelleen useita munia, joista muutama vaikuttaa kuoriutumiskelpoisilta. Vauvakilpparille saattaa siis suotuisalla onnella siunaantua vielä pikkusisaruksia.

Kilpikonnaelämän ensimmäiset hetket ovat kriittisiä

Vaikka ilo olikin ylimmillään pikkiriikkisen kilpikonnan kuoriuduttua, myös huoli tulokkaan selviytymisestä oli kova, sillä kilpikonnan ensimmäiset päivät ovat kriittisiä myös valvotuissa olosuhteissa. Poikanen on saatava syömään, jotta se selviytyy. SEA LIFEn näyttelypäällikkö Jouni Jaakkolan mukaan ei ole lainkaan varmaa, että kilpikonnataaperolle kelpaa sille tarjottu ravinto. Ennen kuoriutumistaan poikanen kuitenkin imaisee munan keltuaisen, jolloin se ei ensimmäisinä päivinään edes ole nälkäinen. Oli myös erittäin tärkeää saada pikku-konna veteen mahdollisimman pian sen kuoriuduttua; SEA LIFEn akvaristit tulivatkin töihin juuri oikealla hetkellä, kun kuoriutunut poikanen rapisteli hautomossa. Nyt lähes viikon ikäinen minikilppari on syönyt hyvällä ruokahalulla sille tarjottua ruokaa ja vaikuttaa elinvoimaiselta.

Isällisen ylpeä Jaakkola tunnistaa pikkuisessa täydellisen lajinsa edustajan: kilven pinta on pehmeä ja sarveissuomuton, ja äidiltään Hipolta pirpana on perinyt snorkkelimaisen kärsän. Sukulaisuussuhde on siis vahvasti näkyvissä, mutta nisäkkäistä eroten kilpikonnat eivät ole hoivaavia vanhempia, vaan kuoriuduttuaan poikanen on oman onnensa nojassa. SEA LIFEssa onkin uurastettu pikkuiselle pikavauhdilla omaa terraariota, johon se Kilpparikolossa pääsee. Luultavasti pikku-kilpparista tulee aikamoinen sukeltelija, sillä laji viihtyy vedessä erinomaisesti.

Seuraavaksi SEA LIFEssa vietettäneenkin kilpparivauvan ristiäisiä. Minikonnan sukupuolta ei voi määrittää vielä pitkiin aikoihin, joten sopivin nimi sille lienee sukupuolineutraali.

HUOMIO!

Torstai-aamuna 28.3. klo 10.00 pikku-kilpikonnamme muuttaa Kilpparikolo-näyttelyyn, omaan terraarioonsa. Muuttoa voi tulla seuraamaan paikan päälle SEA LIFEen!

SEA LIFE on avoinna maalis-huhtikuussa to-ti 10-17, ke 12-19 ja toukokuussa klo 10-19 joka päivä.

Lisätietoja kulkuohjeista ja hinnastosta: www.sealife.fi

Tykkää SEA LIFEsta Facebookissa: http://www.facebook.com/sealifehelsinki

Kalojen ruokinnat pidetään tasatunnein klo 11.00 alkaen.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.