Venäjän valtionduuman puhemies Sergei Naryshkin vieraili eduskunnassa keskiviikkona 3.4.2013. Vierailun isäntänä toimi puhemies Eero Heinäluoma.  Vierailun aikana käytyihin keskusteluihin osallistui myös edustajia kaikista eduskuntaryhmistä.

Keskusteluissa nousivat esille eduskunnan ja duuman välisen yhteistyön tiivistäminen, Suomen ja Venäjän yhteistyö, Itämeri sekä kansalaisjärjestöjen asema demokratiassa.

Eduskunta ja duuma lisäävät jatkossa yhteistyötään. Ulkoasiainvaliokunnat tapaavat nykyistä säännöllisemmin.  Uutena yhteistyön muotona käynnistyy nuorten kansanedustajien yhteistyö. Myös arktisen alueen asioihin liittyvä yhteistyö tiivistyy. Duuman puhemies kutsui eduskunnan puhemiehen vierailulle Venäjälle.

Puhemies Heinäluoma korosti Venäjän merkitystä Suomen kauppakumppanina. Hän nosti esille uutena kaupallisen yhteistyön muotona suomalaiset terveydenhoitopalvelut. Taloudellisessa yhteistyössä nousivat esille myös energia-asiat, ydinvoima ja korkea teknologia.

Itämeri on molempien puhemiesten yhteinen huolenpidon kohde.  Venäjä toimii tällä hetkellä puheenjohtajana Itämeren valtioiden neuvostossa ja kesällä puheenjohtajuus siirtyy Suomelle.

Viisumi- ja lapsiasiat nousivat esille vierailun aikana pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Mahdollisimman helppoa rajanylitystä maiden välillä pidettiin tärkeänä ja viisumivapauden todettiin edellyttävän Venäjän ja EU:n välistä sopimista sekä raja- ja passikäytäntöjen kehittämistä. Rajanylityksiä voitaisiin jo nykyään helpottaa monikertaviisumia kehittämällä.

Lapsiasiasta puhemiehet totesivat, että varapääministeri Olga Golodetsin maaliskuun vierailu Suomeen oli onnistunut ja silloin vahvistui yhteinen käsitys siitä, miten asiassa edetään.

Duuman puhemiehen delegaatioon kuuluu mm. Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen duumaryhmän puheenjohtaja Sergei Mironov, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Pushkov sekä Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen ja Leningradin alueen kuvernööri Aleksanrd Drozdenko.

Puhemies Naryskin tapasi myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Jyrki Kataisen.  Illalla hän puhuu UKK-seurassa.

Torstaina vierailu jatkuu ulkoministeri Erkki Tuomiojan tapaamisella sekä Kansallisarkiston, Historian ystäväin liiton, Suomi-Venäjä-seuran, Aleksanteri-instituutin ja Paasikivi-seuran johdon tapaamisella. Vierailun yhteydessä allekirjoitetaan Suomen Kansallisarkiston ja Venäjän historiallisen seuran välistä yhteistoimintaa koskeva muistio.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.