Kuvassa vasemmalta oikealle: Nuorten Kotkien Keskusliiton toiminnanjohtaja Lea Väänänen, ylikonstaapeli Marko Forss, vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen ja Nuorten Kotkien puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Lipponen. Kuva: Nuoret Kotkat Internetsivu

Nuorten Kotkien Vuoden Lapsitekopalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena lasten hyväksi tehdystä työstä. Vuoden 2012 palkinto on myönnetty Helsingin nettipoliisille. Nuoret Kotkat pitää tärkeänä, että kaikenlaiseen kiusaamiseen ja syrjintään puututaan heti.

Internet ja sosiaalinen media on osa tämän päivän nuorten ja lasten elämää. Kuitenkin verkkomaailmassa toimimisen säännöt ovat epäselviä ja vaarojen sekä riskien tunnistaminen on vaikeaa. Lisääntyneen Internetin ja sosiaalisen median käytön myötä myös kiusaaminen ja syrjintä on saanut uusia muotoja.

Internetin, sähköpostin, Facebookin, Youtuben ja muiden saittien kautta nuoret verkottuvat, kasvattavat ystäväpiiriään, tieto liikkuu ja luodaan uutta osaamista. Tuskin kukaan haluaa kääntää kehityksen kelloa taaksepäin.

Netti on antanut uuden kentän myös ikäville asioille. Siellä tapahtuu rikoksia, kiusaamista ja petoksia sekä nimettömiä hyökkäyksiä. Nuori on nuori teknologisesta lukutaidosta huolimatta ja voi tuntea olonsa turvattomaksi. Myös netissä tarvitaan tarkkailijaa ja asioihin puuttumista, totesi Nuorten Kotkien puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Lipponenpalkinnon myöntämistilaisuudessa.

Palkintoa olivat vastaanottamassa ylikonstaapeli Marko Forss, vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen sekä vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen.

Marko Forss on toiminut nettipoliisina yli neljä vuotta ja viihtynyt työssään.

Poliisin läsnäololla sosiaalisessa mediassa pyritään ennalta ehkäisemään rikoksia ja madaltamaan kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin. Esimerkiksi viime vuonna puututtiin yli 100 kiusaamistilanteeseen. Kiusaaminen saatiin useimmissa tapauksissa päättymään kommentoimalla, ilman rikosilmoitusta.

Netissä eivät viihdy vain nuoret vaan myös aikuiset. Usein tuntuu, että lapset ja nuoret osaavat käyttäytyä sosiaalisessa mediassa paremmin kuin aikuiset. Aikuiset eivät aina näytä parasta mahdollista esimerkkiä.

Palkinto luovutettiin Herttoniemenrannan nuorisotalolla 2.4.2013.

Ensimmäisen Nuorten Kotkien Vuoden lapsitekopalkinnon sai Helsingin kaupunginteatteri vuonna 1991. Sen jälkeen palkinnon ovat saaneet mm. kirjailija Mauri Kunnas, KiVa-koulu -hanke, näyttelijä Eila Roine, Heinähattu ja Vilttitossu-elokuva sekä Pienperheyhdistyksen mieskaveritoiminta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.