Passien myöntämisessä apuna käytettävä tietojärjestelmä on välttämättömien asennustoimenpiteiden vuoksi pois käytöstä tiistaina 9.4.2013 arvioidusti klo. 9-12 välisen ajan. Käyttökatkon aikana ei passeja voida myöntää. Käytännössä käyttökatko rajoittaa vain express-kiireellisyysluokalla tilattavien passien myöntämistä: tiistaina 9.4.2013 haettavat express-nopeudella tilatut passit ovat luovutettavissa asiakkaalle vasta keskiviikkona 10.4.2013.
  
Poliisihallitus kehottaa passin haltijoita ja matkustamaan aikovia tarkistamaan passinsa kunnon ja voimassaolon riittävän ajoissa ennen matkaan lähtöä.

Tietojärjestelmäkatkos aiheutuu Euroopan Schengen-aluetta koskevasta tietojärjestelmämuutoksesta. Ilmoitettuun käyttökatkosaikaan voi tulla vielä muutoksia. Ajantasaisen tiedon passin myöntämisessä apuna käytettävän rekisterin käyttökatkosta saat poliisin www-sivuilta (www.poliisi.fi).
Käyttökatkon jälkeen voidaan passeja hakea ja myöntää normaalisti.
 
Passi on voimassa viisi (5) vuotta. Normaali passi maksaa 52 euroa ja sen toimitusaika on noin yksi (1) viikko. Passeja voidaan myöntää poikkeuksellisesti myös nopeutetussa menettelyssä, jolloin passin hinta on korkeampi. Pikapassi, jonka toimitusaika on 2-3 arkipäivää, on hinnaltaan 64 euroa. Express-passi, jonka toimitusaika on yksi (1) arkipäivä, maksaa 83 euroa. Passeja voidaan myöntää nopeutetussa menettelyssä vain valtakunnallisen kiintiön rajoissa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.