Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin Kiinassa Hainanilla lauantaina 6. huhtikuuta 2013. Tapaamisen alussa presidentti Niinistö onnitteli tuoretta presidenttiä valituksi tulemisen johdosta.

Tapaamisessa presidentit keskustelivat Kiinan ja Suomen kahdenvälisten suhteiden kehittämisestä, EU:n taloustilanteesta ja Kiina-suhteista sekä kansainvälisistä kysymyksistä. Esillä olivat myös oikeusvaltiokehitys ja ihmisoikeudet.

Presidentti Xi kertoi lisäksi Kiinan näkemyksiä Pohjois-Korean tilanteesta. Molemmat maat ovat huolissaan tilanteesta Korean niemimaalla ja pitävät välttämättömänä, että jännite purkautuu.

Keskusteluissa presidentti Niinistö korosti Suomella olevan paljon tarjottavaa Kiinalle. Maat sopivat käynnistävänsä valmistelut keskinäisen yhteistyön kehittämisestä ja päivittämisestä yhä tiiviimmäksi kumppanuudeksi. Kumppanuutta koskevat valmistelut aloitetaan maiden ulkoministeriöiden välillä.

“Maallamme on osaamista etenkin kestävän kaupunkisuunnittelun, energiatehokkuuden, puhtaan teknologian, bioenergian, vedenpuhdistuksen sekä arkkitehtuurin ja designin aloilla. Yhteinen tavoitteemme on vihreä kasvu”, presidentti Niinistö sanoi.

Suomalaiset yritykset ovat tehneet merkittäviä investointeja Kiinaan. Presidentti Niinistö rohkaisi Kiinaa investoimaan puolestaan Suomeen. ”Suomi on vakaa ja erinomainen sijoitusympäristö”, presidentti painotti.

Globaali ja euroalueen taloustilanne oli tapaamisessa myös esillä. Presidentti Niinistö valotti Suomen näkemyksiä eurokriisistä. EU ja Kiina ovat taloudellisesti riippuvaisia toisistaan, ja presidentti Niinistö korosti potentiaalia olevan vielä paljon.

Presidentti Niinistön mukaan kokemukset Suomen ja Kiinan välisestä pitkäaikaisesta oikeusalan yhteistyöstä ovat olleet hedelmällisiä. Suomi toivookin tämän yhteistyön helpottavan oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien kehittämistä, presidentti Niinistö sanoi. Presidentti Xi totesi myös Kiinan olevan tyytyväinen yhteistyöhön ja valmis sitä jatkamaan.

Presidentti Niinistö esitti tapaamisessa presidentti Xille kutsun vierailla Suomessa.

Hainanilta Pekingiin

Presidentti Niinistö on puolisonsa Jenni Haukion kanssa virallisella vierailulla Kiinassa 6.-10. huhtikuuta. Sunnuntaina 7. huhtikuuta presidentti Niinistö osallistuu Hainanilla järjestettävään korkean tason Boao Aasia -talousfoorumiin, jota Kiinan presidentti Xi isännöi. Presidentti Niinistö on pääpuhujana istunnossa, joka käsittelee Euroopan taloustilannetta.

Hainanilta presidentti Niinistö siirtyy Pekingiin, jossa hän tapaa Kiinan pääministerin Li Keqiangin sekä Kiinan kansan poliittisen neuvoa-antavan konferenssin puheenjohtajan Yu Zhengshengin. Ohjelmassa on myös yritystapaamisista. Presidentin seurueeseen Pekingissä kuuluu eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, ja vierailulla on mukana myös yritysjohtajien valtuuskunta.

Presidentti Niinistö palaa Suomeen 10. huhtikuuta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.