Kemin LumiLinnan kausi on päättynyt. LumiLinna avattiin 26.1. ja viimeinen aukiolopäivä oli sunnuntaina 7.4. Kuluneen talven säät suosivat myös LumiLinnan toimintaa: kireitä pakkasjaksoja ei ollut, mutta toisaalta maaliskuun lopun ja huhtikuun alun pakkasyöt auttoivat pitämään linnan hyvässä kunnossa. Linnan Fantasia-teema oli esillä erityisesti lumi- ja jääveistoksina. Myös kauden lastenohjelmat oli rakennettu Fantasia-teeman ympärille.

Kauden aikana LumiLinnalla vieraili lähes 97 000  asiakasta. Erityisesti jokaviikkoiset lastentapahtumat  ja tuubimäkikilpailut vetivät väkeä koko kauden ajan. Kausi alkoi räväkästi, kun yleisön suosikki  Saara Aalto  houkutteli avajaisiltaan 1200 katsojaa.

”Tänä vuonna oman alueen ihmiset tuntuivat hyödyntäneen kausikorttiamme erityisen ahkerasti”, iloitsee Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen. ”Lisäksi talvilomaviikkojen aikana Linnalle pysähtyi runsaasti perheitä matkalla pohjoisen hiihtokeskuksiin. Pitempi tauko Kemissä hyödyttää myös muita täkäläisiä palveluntarjoajia, samalla pysähdyksellä käydään syömässä ja tankkaamassa”, Koutonen muistuttaa.

”Ulkomaisten ryhmien määrä oli pitkälti tiedossa jo kauden alkaessa, ja ennakkovarauksia oli alun alkaenkin lupaavasti. Uutta oli se, että ryhmien suurin määrä painottui heti alkukauteen, ja tammi-helmikuun kävijälukemat kasvoivat tätä kautta. Lisäksi pitkäjänteinen työ on tuottamassa hedelmää, ja yhä useampi LumiLinnalla vieraileva ryhmä varaa ennakkoon myös ravintolapalveluja, mikä lisää toiminnan kannattavuutta ja parantaa palvelun laatua. Kiireisimpinä viikkoina LumiRavintolan henkilökunta ja keittiö ovat kantaneet useita satoja annoksia pöytiin”, toteaa Koutonen.

LumiRavintolan ruokailijamäärät kasvussa

LumiRavintolan ruokailijoiden määrä nousi selvästi edellisvuosiin verrattuna. Kauden aikana LumiRavintolan kolmen ruokalajin menukokonaisuuden on nauttinut lähes 3000 ruokailijaa. Menukokonaisuuksien hinta on 38-48 euroa. Etenkin yksittäisten ruokailijoiden ja pienten seurueiden määrä kasvoi. Myös kotimaisten ruokailijoiden määrä on nousussa.

Lämmin LinnanAitta palveli tällä kaudella myös yksittäisiä ruokailijoita. Aitalla tehty muutostyö mahdollisti entistä laajemman tarjonnan ja vilkastutti ruokamyyntiä. LinnanAitta toimii LumiHotellin vastaanottona ja asiakkaiden oleskelu- ja aamiaistilana, sekä päivisin kahvila-ravintolana ja matkamuistomyymälänä. Kesäkaudella Aitta on tilauskäytössä.

LumiHotellin yöpyjämäärä laski hieman viimevuotisesta, suurimpana syynä laskuun on yleinen ryhmäkokojen pienentyminen. LumiHotellin kapasiteetti on 48 vuodepaikkaa, ja sama määrä on luvassa myös ensi kaudelle. Kauden 2014 majoitusvarauksia on jo tehty.  LumiHotellissa yöpyi 32 eri kansallisuuden edustajia, eniten oli suomalaisia, alankomaalaisia ja kiinalaisia.

Purkutyöt käynnistyvät

LumiLinnan purkutyöt Kemin Sisäsatamassa on jo aloitettu, ja Luulajankatu vapautuu liikenteelle toukokuun puoliväliin mennessä. Kemin Matkailu Oy muistuttaa, että turvallisuussyistä kulku linnan purkutyömaa-alueella on kielletty.

Kausi 2014

LumiLinnan 2014 avajaisia juhlitaan ensi vuoden tammikuun 25. päivänä. Linnan kausi jatkuu huhtikuun alkuun asti. Tulevan linnan rakentaminen kilpailutetaan seuraavia vuosia varten tänä keväänä. Tavoitteena on kauden pidentäminen  – LinnanAitta ja siihen liittyvät palvelut pyritään avaamaan säiden salliessa jo joulusesonkiin.

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.