Poliisikoira Jekku

Pieni valkoinen salama vilistää hallin läpi, singahtaa laatikoiden päälle ja sitä kautta ahtaaseen rakoon katon putkistojen välissä. Pian raikaa terävä haukku: Jekku ilmaisee löytäneensä putkistoon kätketyn setelinipun.

Jekku on poliisin uusin rahanetsintäkoira. Parsonrusselinterrieri on pieni ja niin suloinen, että sitä on vaikea uskoa poliisikoiraksi. Jekkua ei kuitenkaan ole karvoihin katsominen: se lyö jollain etsintätehtävillä perinteiset poliisikoirarodut, kuten saksanpaimenkoiran ja belgianpaimenkoiran, juuri pienellä ja kevyellä rakenteellaan.

– Terrieri menee ketterästi paikkoihin, joihin isot koirat eivät pääse, ja on sitä tietysti kevyempi nostaakin korkealla oleviin kohteisiin. Metsästysrotuna se on tarkkanenäinen ja sinnikäs, kuvailee koiran ohjaaja Miikka Ounila Päijät-Hämeen poliisilaitokselta.

Poliisikoirana Jekun toimialaa ovat jäljestäminen, esine-etsintä ja erikoisetsintä eli huumeiden, rahan ja aseiden etsintä. Terrierejä käytetään virkakoirina myös muissa maissa, ja Suomessa Jekun rotutovereita on töissä muun muassa Rajavartiolaitoksella.

Eurojen lisäksi löydetty yli 40 kiloa huumeita

Suomen ensimmäiset rahanetsintään koulutetut poliisikoirat aloittivat työnsä vuonna 2009. Rahakoira on koulutettu tunnistamaan setelirahan haju, ja koiraa käytetään rahakätköjen etsimiseen rakennuksista ja maastosta.

Kaikki Suomen rahakoirat ovat peruskoulutukseltaan erikoishuumekoiria, joten ne etsivät samanaikaisesti sekä rahaa että huumausaineita.

Rahakoirien hyödyntämistä erilaisten rikosten tutkinnassa on toukokuusta 2011 alkaen tehostettu Poliisihallituksen vetämällä Rahakoiratoiminnan kehittämishankkeella. Hanke jatkuu ainakin vuoden 2013 loppuun asti.

Hankkeen aikana reilussa kahdessa vuodessa rahakoirat ovat löytäneet noin 1,7 miljoonaa euroa, paljon muuta valuuttaa sekä noin 40 kiloa ja liki 2 000 tablettia erilaisia huumausaineita.

– Rahakoirat ovat löytämillään kätköillä maksaneet hintansa moninkertaisesti takaisin. Monen huume- ja talousrikollisen toiminta on vaikeutunut tai muuttunut kannattamattomaksi, kuvailee ylikomisario Mikko Maunuksela poliisikoiralaitokselta.

– Rahanetsintään erikoistuneet koirat ovat jo niin olennainen osa poliisitoimintaa, että hankkeesta riippumatta rahakoirien työ Suomessa jatkuu. Ihanteellista olisi, että jokaisella laitoksella olisi oma rahakoira, jolloin koiria ja ohjaajia ei tarvitsisi liikutella pitkiä matkoja, Maunuksela sanoo.

Tällä hetkellä poliisilla on käytössään viisi tasotarkastettua rahakoiraa, jotka on sijoitettu poliisilaitoksille ympäri Suomen. Koiria käytetään joustavasti eri laitosten alueilla.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.