Suuri valiokunta kuuli kokouksessaan keskiviikkona 10. huhtikuuta valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd), joka osallistuu loppuviikosta euroryhmän sekä epävirallisen Ecofin-neuvoston kokoukseen Dubliniin. Euroryhmässä on esillä Kyproksen sopeutusohjelma sekä Portugalin ja Irlannin lainaohjelmien väliarviot.

Euroryhmässä käsitellään Kyproksen sopeutusohjelmaa, jonka yksityiskohdista on määrä tehdä poliittinen hyväksyntä. Kokousta varten suuri valiokunta päätti hyväksyä valtioneuvoston esittämän Suomen kannan hallituspuolueiden äänin 14–8. Sekä perussuomalaiset että keskusta tekivät vastaesitykset, joiden mukaan Suomen ei tulisi osallistua Kyproksen ohjelmaan.

Poliittisen hyväksynnän jälkeen eurovaltiot käsittelevät asiaa kansallisesti. Ennen ohjelmasta lopullisesti päättävää EVM:n hallintoneuvoston kokousta asia on Suomessa hyväksyttävä suuressa valiokunnassa. EVM:n hallintoneuvoston on määrä kokoontua päättämään Kyproksen ohjelmasta 23. huhtikuuta.

Euroryhmässä käsitellään Portugalin ja Irlannin ohjelmien väliarvioiden yhteydessä mahdollisesti myös niiden lainamaturiteettien tarkistamista. Molemmat maat ovat toivoneet pidennystä lainaohjelmiensa maturiteetteihin markkinoille pääsyn helpottamiseksi.

Epävirallisessa Ecofin-neuvostossa valtiovarainministerit käyvät keskustelun EU:n talousnäkymistä ja vakaudesta. Kokouksessa käydään muun muassa myös alustava periaatekeskustelu pankkiunionin tulevasta muodosta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.