Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne

Itellan uudet yt-neuvottelut jatkoa monien valtio-omisteisten yritysten huonolle henkilöstöpolitiikalle.

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan valtion omistajaohjaus osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä omistamiensa yritysten henkilöstöpolitiikkaa kohtaan.

– Viimeisimpänä esimerkkinä tästä on Itella, joka ilmoitti eilen aloittavansa jälleen laajat yt-neuvottelut, Rinne toteaa.

– Kaava on tuttu monesta muusta valtion omistamasta yrityksestä: kun yksi yt-prosessi on käyty läpi, niin toista ollaan jo aloittamassa. Henkilöstölle ei anneta hetkeäkään työrauhaa, vaan porukkaa johdetaan pitämällä sitä jatkuvassa työpaikkansa menettämisen pelossa.

Itellan lisäksi muita näkyviä esimerkkejä valtion merkittävästi omistamista yrityksistä, joissa yt-neuvotteluja on ketjutettu viime vuosina jatkuvasti ovat TeliaSonera ja Finnair.

Rinteen mukaan hallituksen edustajat ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala muistavat kerta toisensa jälkeen korostaa, kuinka valtio-omisteisten yritysten on toimittava esimerkillisesti eri osa-alueilla.

– Henkilöstön säällistä kohtelua nämä vaatimukset eivät näytä koskevan. Kyse ei ole tiedon tai työkalujen puutteesta. Sama välinpitämättömyys jatkuu on valtio sitten yrityksen osaomistaja, enemmistöomistaja tai ainoa omistaja, Rinne päättää.

– Omistajan sana painaa ja sitä pitää uskaltaa myös käyttää. Vaikenemalla valtio hyväksyy periaatteidensa vastaisen toiminnan.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.