Varoitusviesti ratsiasta

YHTEENVETO 

  • Oulun käräjäoikeus tuomitsi 15.4.2013 neljä 30–32-vuotiasta miestä tekijänoikeusrikoksesta 50 päivän – 6 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja yhteensä n. 40 000 euron tekijänoikeuskorvauksiin. Tuomitut ylläpitivät Angel Falls -nimistä ns. huippusivustorinkiä. Kahden vastaajan syytteet hylättiin.
  • Kyseessä on suurimpia koskaan Suomessa paljastettuja tekijänoikeusrikoksia. Tapauksen jäljille päästiin oikeudenhaltijoiden kansainvälisellä yhteistyöllä. Keskusrikospoliisi takavarikoi marraskuussa 2007 Oulun seudulla useita tietokoneita
  • Huippusivustot ovat kansainvälisen piratismin ylintä tasoa.  Ringit käsittävät erittäin nopeita ja tehokkaita tiedostonsiirtopalvelimia, joille laittomasti hankitut tekijänoikeudella suojatut aineistot ladataan ensimmäisinä ns. julkaisuryhmien toimesta. Ryhmät pyrkivät minimoimaan kiinnijäämistä muun muassa tiukoilla salassapitosäännöillä, turvatoimilla ja hierarkkisella tehtäväjaolla.
  • Käräjäoikeus tuomitsi maksettavaksi tekijänoikeuslain mukaisia korvauksia yhteensä n. 40 000 euroa. Tapauksessa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) edustamien 40 oikeudenhaltijan korvausvaatimukset olivat yhteensä lähes 6 miljoonaa euroa. 
  • Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry harkitsee valittamista hovioikeuteen tuomittujen tekijänoikeuskorvausten osalta.

Oulun käräjäoikeus antoi tänään 15.4. tuomionsa Angel Falls -nimistä ns. huippusivustorinkiä (topsite) koskevassa rikosasiassa. Kuudesta ylläpidosta syytetystä 30–32-vuotiaasta miehestä neljä tuomittiin tekijänoikeusrikoksesta 50 päivän – 6 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Kahden vastaajan osalta syytteet hylättiin. Rikoksen tekoaika oli 1.1.2006–16.11.2007.

Käräjäoikeus leikkasi asianomistajien korvausvaatimuksia ja tuomitsi miehille maksettavaksi yhteensä noin 40 000 euron suuruiset tekijänoikeuskorvaukset. TTVK harkitsee asiassa valitusta tuomittujen korvausten osalta.

Käräjäoikeus katsoi, että kyse oli alemman tason huippusivustosta. Angel Falls –rinkiin kuuluneita FTP-palvelimia oli käytetty tekijänoikeudella suojatun aineiston säilyttämiseen ja siirtelyyn. Tuomion mukaan sivuston ylläpito on ollut hyvin organisoitu ja toiminnassa mukana olleilla on ollut selvä roolijako. Tuomittujen yhteisenä tarkoituksena oli ollut ylläpitää tehokasta järjestelmää teosten laitonta jakamista varten. Oikeuden mukaan rikos oli ollut suunnitelmallinen ja sen toteuttaminen oli edellyttänyt yhteistyötä eri henkilöiden välillä.

Keskusrikospoliisi takavarikoi marraskuussa 2007 Oulun seudulla useita tietokoneita, joilta poliisin tekemän teknisen tutkinnan perusteella löytyi todisteet ringin toiminnasta.  Yksi tuomituista oli ehtinyt hävittää koneensa luettuaan irc-kanavalla levitetyn varoitusviestin poliisin kotietsinnöistä.

Kyseessä oli nyt järjestyksessään toinen poliisin Suomessa selvittämä huippusivusto. Viime vuoden lokakuussa Espoon käräjäoikeus tuomitsi Elisan konesalissa Hayabusa-nimistä huippusivustoa vuosina 2006–2009 pyörittäneet kolme miestä tekijänoikeusrikoksista 4–6 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Loukkauksen laajuus Suomen suurimpia

TTVK:n mukaan tapaus on suurimpia koskaan Suomessa paljastettuja tekijänoikeusrikoksia. Kyseessä oli viidestätoista palvelimesta koostuva rinki, jossa oli laittomasti jaossa valtavat valikoimat musiikkia, elokuvia, TV-sarjoja, tietokonepelejä ja -ohjelmia, kirjoja sekä lehtiä. Pelkästään musiikkia oli tarjolla yhdellä koneella lähes 170 000 kappaletta.

Rinki oli erikoistunut suomalaisiin teoksiin: suosituilta suomalaisartisteilta oli jaossa kokonaiset diskografiat, ja lähes kaikki vuoden 2006 kotimaiset ensi-iltaelokuvat oli laitettu välittömästi jakoon. Palveluun tuotuja suomalaisia uutuusteoksia oli päätynyt jakoon myös yleisiin p2p-verkkoihin, kuten aiemmin tuomituille DC-hubeille.

Tutkintapyynnön taustalla kansainvälinen yhteistyö – syytetyt riitauttivat tutkintapyynnön liitteen

 Huippusivustot ovat useimmiten kansainvälisesti verkostoituneita. Ringin jäljille päästiinkin vuonna 2007 musiikki- ja elokuva-alan kansainvälisen yhteistyön avulla. Tekijänoikeusloukkaukset ovat ns. asianomistajarikoksia, jolloin poliisitutkinnan käynnistyminen edellyttää oikeudenhaltijoilta tutkintapyyntöä ja riittävää näyttöä epäillystä loukkauksesta.

Tapauksen esitutkinnan aikana ja oikeuskäsittelyssä syytetyt esittivät väitteitä, joiden mukaan poliisille syyskuussa 2007 tutkintapyynnön mukana toimitettua kansainvälisten tutkijoiden tallentamaa aineistoa olisi oikeudenhaltijoiden toimesta muutettu. Väitteiden johdosta syyttäjä pyysi, että keskusrikospoliisi tekisi kiireellisesti vertailevan teknisen lisätutkinnan alkuperäisen kerätyn ja poliisille toimitettujen liitteiden välillä.

Poliisin tekninen lisätutkinta osoitti, että kirjallisia liitteitä oli muutettu vain ja ainoastaan näytön tallennuksessa tutkijan käyttämän käyttäjätunnuksen (ns. nickin) osalta. Tämä on normaali käytäntö muun muassa siksi, että samaa käyttäjätunnusta voidaan käyttää myös muissa tutkinnoissa ja sen ”paljastuminen” voisi silloin vaarantaa kyseiset tutkinnat. Tästä käyttäjätunnuksen muuttamista koskevasta toimenpiteestä tulisi kuitenkin jättää merkintä kirjalliseen aineistoon.

Tässä tapauksessa tämä merkintä oli jäänyt erehdyksessä toisen, kansainvälisen elokuva-alan tutkijan toimesta tekemättä. Poliisille toimitetun tutkintapyynnön liitteenä oli lisäksi ollut tutkinnan yhteydessä tehty videotallenne, jossa tutkijan käyttämä alkuperäinen käyttäjätunnus oli asianmukaisesti nähtävillä. TTVK:n tietoon kansainvälisen tutkijan tekemä erehdys tuli vasta esitutkinnan aikana. Poliisi selvitti jo tuolloin asiaa yhden epäillyn pyynnöstä.

Käräjäoikeus katsoi kirjallisten todisteiden perusteella näytetyksi, että kyseisillä palvelimilla oli ollut loukkausten kohteena mainitut teokset ilman oikeudenhaltijoiden lupaa.

”Olemme tyytyväisiä, että käräjäoikeus katsoi toiminnan selkeästi rikolliseksi. Huippusivuston toiminnan tahallisuus, laajuus ja vahingollisuus huomioiden oikeus olisi käsityksemme mukaan voinut päätyä korvausten osalta korkeampaan loppusummaan. Perehdymme nyt huolellisesti tuomioon ja katsomme rauhassa mahdolliset jatkotoimet”, toteaa TTVK:n apulaisjohtaja Jaana Pihkala.

Korkeimman oikeuden vuonna 2010 antaman Finreactor-ennakkopäätöksen perusteella piraattipalveluiden ylläpidosta voi seurata rikosoikeudellisen tekijävastuun lisäksi myös tekijänoikeudellinen korvausvastuu palvelussa luvatta jaetusta materiaalista. Tuomioistuimen tehtävänä on harkita tapauksen erityispiirteiden perusteella lopullisen hyvityksen kohtuullisuus.

 Huippusivustoista

 Huippusivustot ovat osa järjestäytyneen, kansainvälisen piratismin ylintä tasoa. Sivustot käsittävät yleensä erittäin nopeita ja tehokkaita tiedostonsiirtopalvelimia, joille laittomasti hankitut uutuuselokuvat, musiikki, pelit ja tietokone-ohjelmat ladataan ensimmäisinä ns. julkaisuryhmien toimesta. Vuonna 2007 huippusivustoja arvioitiin olleen maailmassa joitakin satoja. Sekä julkaisuryhmien että huippusivustojen toiminta on yleensä hyvin järjestäytynyttä, salaista ja kansainvälisesti verkostoitunutta. Ryhmät pyrkivät minimoimaan kiinnijäämistä muun muassa tiukoilla salassapitosäännöillä, turvatoimilla ja hierarkkisella tehtäväjaolla.

Huippusivustoilta teokset leviävät muille huippusivustoille, yksittäisille henkilöille ja lopulta julkisille maailmanlaajuisille piraattisivustoille, kuten esimerkiksi The Pirate Bay -palveluun, jolla on miljoonia käyttäjiä. Nämä kansainväliset piraattisivustot hyödyntävät luvattomia aineistoja harjoittamalla liiketoimintaa ja keräämällä tuloja sivustoilla näkyvillä mainoksilla.

Julkaisuryhmien ja huippusivustojen toiminnasta kertoo muun muassa se, että Yhdysvalloissa IMAGiNE-nimistä julkaisuryhmää johtanut mieshenkilö tuomittiin tammikuun 2013 alussa viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Ryhmä oli keskittynyt julkaisemaan ja levittämään vasta ensi-iltansa teatterilevityksessä saaneita elokuvia. Myös kolme muuta ryhmän jäsentä on tuomittu vankeusrangaistuksiin (http://www.justice.gov/opa/pr/2013/January/13-crm-010.html).

Keskeinen sanasto:

Oikeudenhaltija = tekijänoikeuslaissa säädetyn oikeuden haltija, esim. teoksen tekijät ja tuottajat/kustantajat

kryptaaminen = tietokoneen käytön estäminen erityisellä salausohjelmalla

IRC-kanava = IRC-verkkokeskusteluohjelman yksi tiettyyn aihepiiriin suuntautunut keskustelupaikka

p2p-verkko = vertaisverkko, jonka kautta voidaan levittää tiedostoja tehokkaasti usean käyttäjän kesken

DC Hub = DC++ -vertaisverkko-ohjelman yhteystietopalvelimia, joihin liittyessään käyttäjät voivat nähdä toistensa tiedostoja, jakaa näitä keskenään ja viestiä

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.