– Rahoitusvakaus on edellytys sille, että työnteko Suomessa jatkuu eikä talous ajaudu syöksykierteeseen. Kyproksen pankkisektorin koko on niin suuri, että maksukyvyttömyyden seuraukset voisivat olla tuhoisat, riskiä laajasta talouskriisistä emme voi ottaa. Tukipaketilla suojellaan hyvinvointia ja työntekoa Suomessa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuheen välikysymyskeskustelussa pitänyt kansanedustaja Lasse Männistö kertoi.

– Hallituksen määrätietoinen toiminta Kyproksen paketin aikaansaamiseksi on estänyt tilanteen kärjistymisen hallitsemattomaksi, Männistö jatkaa. Euromaiden valtionvarainministerien asettamat ankarat ehdot minimoivat Suomen panoksen yli varojen eläneelle Kyprokselle, mutta jättävät kuitenkin kyproslaisille mahdollisuuden selvitä.

Yli 100 000€ talletuksia leikataan, rahoituslaitokset saneerataan ja pääomitetaan. Sijoittajavastuu toteutuu: kahden suurimman pankin omistajat menettävät omaisuutensa, kun rahoitussektori saneerataan. Omaisuutta yksityistetään merkittävästi. Mahdollinen rahanpesu ja veronkierto selvitetään perin pohjin. Lisäksi Kypros menettää veroparatiisiaseman. Tukipaketti on ehdoiltaan tähänastisista ankarin.

– Oppositiojohtaja Timo Soini on esittänyt omana linjanaan eurokriisin hoitamiselle täysin vastaavia keinoja. Nyt tämäkään ei kelpaa. Söikö Soini sanansa Kyproksen tapauksessa?  Onko politikointi voittanut, Männistö kysyy Soinilta.

On tärkeää muistaa, että Suomi viennistä riippuvaisena maana kuuluu Euroopan integraation voittajiin. EU- ja eurojäsenyys tuo turvallisuutta ja vakautta. Euro on Suomen historian vakain valuutta ja sen suojeleminen on Suomen etu, Männistö muistuttaa.

Kokoomuksen ryhmäpuhe luettavissa Debaattilehdessä

 

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.