Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen

– Valtion leipä ei enää ole välttämättä pitkä, mutta kapeus on taattu. Tässä tilanteessa on selvä tilaus vahvalle järjestäytymiselle ja edunvalvonnalle, sanoo tänään 17.4. 90-vuotista taivaltaa juhlivan Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen. Hän muistuttaa, että ammattiliitot ovat kautta historiansa katsoneet yhteiskuntaa ja jäsentensä etua laajasti, takertumatta vain ja ainoastaan rahakysymyksiin. Erityisesti työhyvinvointiin ja työsuojeluun liittyvät asiat olivat vahvasti esillä jo 90 vuotta sitten, kun SPJL sai alkunsa.

– Samat aiheet ovat tärkeitä nytkin. Sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvien leikkausten ja jatkuvien muutosten aikana kyse on sekä fyysisestä että psyykkisestä työsuojelusta. SPJL:n kaikilla sektoreilla – poliisissa, oikeushallinnossa ja Hätäkeskuslaitoksessakin – on haasteita työsuojelussa ja työssä jaksamisessa. Siksi aihe valittiin SPJL:n 90-vuotisjuhlasemiaarin teemaksi, Suhonen sanoo.

– Työnantajan otteet ja puheet kovenevat niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Yleisen säästämisen ja karsimisen nimissä ollaan ajamassa alas saavutettuja etuja.

– Yksityistämisessä ja ulkoistamisessa on jo nyt menty liian pitkälle. Perustuslain pitäisi kestää kuin peruskallion; se ei voi muuttua elastiseksi kulloisenkin taloustilanteen mukaan. Suomi tarvitsee riittävän virkamieskunnan turvaamaan kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia.

– Meneillään on lukemattomia hankkeita, jotka tähtäävät lyhytnäköisen säästötavoitteen saavuttamiseen. Kansalaisten oikeusturva uhkaa vaarantua, kun perusturvasta tehdään yksityisen alan bisnestä. Tämä uhka tulisi ay-liikkeen tiedostaa ja käyttää sillä olevaa voimaa yhteiskunnan suojaamiseksi. Siksi STTK:n, SAK:n ja Akava:n pitääkin vakavasti pohtia keinoja yhteistyönsä edelleen kehittämiseksi, Suhonen vaatii.

SPJL:n 90-vuotisjuhlaseminaari pidetään Helsingissä 17.4. Juhlapuhujana on pääministeri Jyrki Katainen. SPJL:n valtuusto kokoontuu 18.4.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.