Lapuanjoki on yön aikana noussut poikkeuksellisen nopeasti ja veden pinta Lapualla Poutun mittausasemalla on tulvarajan tuntumassa. Lapuanjoen pengerrysalueiden pumppaamoja on pysäytetty ja tulvaluukut varaudutaan avaamaan. Tulvavesi on Lapualla noussut ainakin muutamiin kellareihin ja tulvavesi voi uhata lähiaikoina mm. Lapuan kirjastoa.

Myös Kyrönjoella tulvavesi jatkaa nousuaan. Nikkolassa vesi on korkeammalla kuin lokakuussa 2012, tällä hetkellä tasolla 40,68. Tämä tarkoittaa, että vesi on nyt lähes 70 cm yli tulvarajan ja noin 30 cm korkeammalla kuin vesi oli syksyllä. Ilmajoella on suojattu useita kohteita. Seinäjoella Munakan yläpuolella on pitkä jääpato. Alempana Kyrönjoella on jääpatoja mm. Ilmajoella keskustan yläpuolella, Isossakyrössä ja Vaasan Merikaarrossa. Mustasaaressa valtatie 8 liikennöitävyyttä on pyritty turvaamaan rakentamalla suojapenger Vassorissa .

Jalasjärvellä vesi jatkaa nousuaan. Valtatie 3 on suljettuna Jalasjärven kohdalla. Tulvavesi uhkaa asutusaluetta, jonka suojaksi on vuoden 1984 jälkeen rakennettu suojapenger. Penkereitä on edelleen korotettu lankuilla. Jalasjärven lisäksi Kyrönjoen yläosilla tulvatilanne on nopeasti pahentunut Kauhajoella, jossa on jo useita vahinkokohteita. Kurikan tulvatilanne on uhkaava ja keskustassa olevaa jääsumaa pyritään purkamaan.

Närpiönjoen alaosalla on odotettavissa ongelmia jääpatojen kanssa. Allmänningsforsenin mittauspisteen virtaama on suurempi kuin lokakuussa 2012.

Teuvanjoella on ollut aamun aikana jääpato Kristiinankaupungissa Lervikin kohdalla. Jääpato uhkasi yläpuolella olevaa asutusta, mutta se on nyt onnistuttu purkamaan.

Eilisten melko runsaiden sateiden vuoksi Lapväärtinjoen virtaamat ovat illan ja aamun aikana kääntyneet jälleen nousuun. Joen vedenkorkeus on tällä hetkellä 13,25 (N60-taso).

Tiedotusvälineitä pyydetään rajoittamaan yhteydenottoja kentällä oleviin henkilöihin. ELY-keskus tiedottaa tulvatilanteesta seuraavan kerran aikaisintaan klo 13.30.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.