Kyrönjoen alaosalle Skatilan (Mustasaari) ja Kolkin (Vaasa/Vähäkyrö) välille muodostui perjantain ja lauantain välisenä yönä pitkä jääpato, joka nopeasti nosti vedenpintaa. Vesi nousi Skatilan sillan yläpuolella ja uhkasi useita kymmeniä lähialueella olevia rakennuksia ja osittain myös Kolkin asuntoaluetta. Yön aikana ohjattiin jäitä Skatilan sillan ohi kahdella kaivinkoneella ja rakennuksia suojattiin. Yksi omakotitalo kastui ja asukkaita evakuoitiin. Vesi on nyt aamulla jääpadon poistamisen jälkeen laskenut reippaasti.

Valtatie 8 on edelleen klo 10.00 suljettu liikenteeltä. Aamun aikana Rajavartiolaitos ja puolustusvoimat ovat selvittäneet mahdollisia jääpatoja Vassorinlahden alueella. Puolustusvoimat ryhtyvät tarvittaessa räjäytystoimenpiteisiin.

Ilmajoen Nikkolassa vesi on laskemassa. Ilmajoen keskustan kohdalla vedenkorkeus on nyt 19 cm alempana kuin eilen illalla, kun se oli korkeimmillaan.

Jalasjärven keskustassa vesi uhkaa edelleenkin asutusta. Jalasjärvellä veden pinta on pysynyt samalla tasolla koko aamun, samoin Hirvijärvellä. Vedenpinta on Hirvijärvessä vain senttimetrin vuoden 1984 tasosta.  Hirvijoen ja Mustajoen haaroissa veden nousu on pysähtynyt. Tilannetta seurataan tiiviisti.

Vettä päästetään edelleen Kyrönjoen pengerrysalueille. Tulva on nyt suurempi kuin lokakuussa 2012, eli veden alla on pengerrysalueilla nyt yli 2 000 ha peltoa.

Kyrönjoen tekojärvet ovat täyttymässä, esim. Pitkämön allas on jo noussut normaaliin kesäkorkeuteen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.