Mahdollisuuksien tori vuonna 2010 Kuvaaja: Katja Hintikainen

Porvoon Mahdollisuuksien tori järjestetään tänä vuonna perjantaina 17.5. klo 12-19 Porvoon pääkirjaston ympäristössä. Kaikille ilmainen toritapahtuma tarjoaa jo kuudetta kertaa värikkäitä elämyksiä, musiikkia sekä herkullisia makuja läheltä ja kaukaa. Useat kansalaisjärjestöt esittelevät torilla innostavia toiminnan muotoja.

Päivän aikana lavalla nähdään monipuolista ohjelmaa, esim. monikulttuurisia tanssiryhmiä ja pyörätuolitanssia, bändejä ja ennen kaikkea ajatuksia herättäviä keskusteluja. Päivän ohjelmaa on suunniteltu nimenomaan nuoria silmällä pitäen: tapahtumaan on kutsuttu porvoolaisia yläkoululaisia ja lukiolaisia.

Toripäivänä 17.5. vietetään myös kansainvälistä homofobian vastaista päivää. Tämän kunniaksi päivän ohjelma alkaa sateenkaaripaneelilla, jossa on luvassa mielenkiintoisia puheenvuoroja sukupuolten ja seksuaalisten suuntautumisien kirjosta sekä seksuaalivähemmistöön kuuluvien nuoruudesta.

Omia ennakkoluulojaan voi testata torilla järjestettävän Elävän kirjaston kautta. Kirjojen sijaan kirjastosta voi lainata ihmisiä, joihin usein kohdistuu erilaisia stereotyyppisiä ajatuksia. Jokaisella ”kirjalla” on oma tarinansa kerrottavana. Kahdenkeskisessä keskustelutuokiossa voi esim. haastaa omat ennakkoluulonsa tai mielikuvansa, ja pohtia niiden todenperäisyyttä.

Näyttelytiloissa on esillä kaksi näyttelyä: ”Heterohomo”- valokuvanäyttelyssä kyseenalaistetaan vallitsevia seksuaalisuuden normeja. Esillä on myösvalokuvia Tansaniassa toimivasta sosiaalisesta yrityksestä Neema Craftsista, joka tarjoaa työtä yli 100 vammaiselle.

Pääkirjasto pitää ovensa auki toripäivänä poikkeuksellisesti klo 19:ään asti.


Vuoden 2013 teemana on ihmisoikeudet

Ihmisoikeudet ovat läsnä joka ikisen arjessa. Meillä Suomessa ihmisoikeudet toteutuvat suhteellisen

hyvin. Lähes kaikilla täällä asuvilla on vapaus käydä koulua, liikkua vapaasti maan rajojen yli sekä vapaus rauhanomaiseen kokoontumiseen ja yhdistymiseen. Silti myös Suomessa tapahtuu ihmisoikeusloukkauksia.

Muun muassa Euroopan neuvosto ja YK ovat olleet huolissaan Suomessa esiintyvästä rasistisesti

värittyneestä vihapuheesta, naisiin kohdistuvasta väkivallasta sekä saamelaisten ja muiden vähemmistöjen ihmisoikeusloukkauksista.

Tasa-arvoinen avioliitto-laki, jonka myötä myös samaa sukupuolta olevat parit voisivat mennä naimisiin keskenään, on herättänyt paljon keskustelua tämän kevään aikana sen jälkeen, kun ehdotus lakimuutoksesta kaatui lakivaliokunnan käsittelyssä.

Porvoon teemapäivää toteutetaan yhteistyössä Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan kanssa, sekä mm. Ihmisoikeusliiton ja Suomen YK-liiton kanssa.

Tapahtuman koko ohjelma päivittyy sivuille www.mahdollisuuksientori.fi/porvoo sekä facebook-sivuille.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.