Jalasjärvellä vahvistetaan aiemmin rakennettua tulvapengerrystä asuntojen suojelemiseksi 20.4.2013.  Kuva Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Jokien vedenpinnat ovat edelleen kasvussa Pohjois-Pohjanmaalla ja äkillisten jääpatotulvien riski on suuri. Kalajoen Letossa ja Pyhäjoen Kittilänsuvannossa on joen jääkansi paikallaan ja yläpuolelta tulleet jäämassat padottuvat kantta vasten. Ihmisiä kehotetaan pysymään poissa tulvavaara-alueilta sekä jääpatojen läheisyydestä.

Pelastuslaitos on suojannut rakennuksia Kalajoen Letossa ja Pyhäjoen Kittilänsuvannossa. Viileämmän yön jälkeen vedenpinta ei ole noussut juurikaan. Ylempänä Pyhäjoessa on massiivinen jääpato Hellaakoskella, joka voi liikkeelle lähtiessään aiheuttaa ongelmia. Sunnuntai-aamuna Kiiminkijoen sivuhaaraan muodostui jääpato, joka nostatti Haukiputaalla veden tielle ja yksi mökki kastui, asuinrakennukset eivät kastuneet.

Pyhäjoessa jääpadon liikkeelle lähtö aiheutti lauantaina mittavat vahingot Pyhäjoen keskustassa. Tulvan alle jääneeltä alueelta evakuoitiin kymmeniä ihmisiä ja noin 10 omakotitaloa ja kaksi rivitaloa kastui. Vesi nousi padon vuoksi erittäin nopeasti noin 2-3 metriä ja padon ohitettua taajaman vesi lähti taajamassa nopeaan laskuun.

Kiiminkijoen Haukiputaan jääpatotilanne laukesi itsekseen. Jääpadot ovat aiheuttaneet ongelmia lisäksi ainakin Tomujoella, Lamujoella, Temmesjoella ja Tyrnäväjoella. Jäiden liikkeet Pohjois-Pohjanmaan joissa voivat edelleen aiheuttaa patoja ja paikallista vedenpinnan äkillistä nousua.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan joissa sekä Simojoella virtaamat kasvavat edelleen, kun keskilämpötilat nousevat ja sateitakin tulee huomisesta alkaen. Jääpato-ongelmia on odotettavissa lisää näillä alueilla.

Kyrönjoella ja Lapväärtinjoella vedenkorkeudet ovat laskussa kaikissa jokihavaintopisteissä.

Karvianjoen vesistön alaosalla Isojärvellä, Poosjärvellä, Siikaisjärvellä ja Merikarvianjoella vedenkorkeudet ja virtaamat ovat vielä nousussa ensi viikon ajan ja saattavat ylittää viime syksyn tulvakorkeudet. Kymmeniä kesämökkejä ja useita asuinkiinteistöjä sekä Siikaisten urheiluhalli on tällöin vaarassa kastua.

Etelä-Suomessa tulvahuiput ovat ohitettu ja vedenpinta on kääntynyt laskuun Vantaanjoella, Mustijoella, Porvoonjoella, Siuntionjoen alaosalla sekä rannikon pienillä vesistöalueilla.

Lisätietoja:

SYKEn ajantasainen tulvatilanne-ennuste on nähtävissä verkkosivulla www.ymparisto.fi/tulvatilanne:

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.