Maantieteilijä Olavi Granö Turun Kirjamessuilla, 2011

Tieteen akateemikko ja maantieteen emeritusprofessori Olavi Granö on kuollut (27.5.1925–19.4.2013). Granön tutkimusaloja olivat erityisesti rannikkomaantiede sekä maantieteen historia ja metodologia. Hän käsitteli tutkimuksissaan monipuolisesti Suomen saaristojen ja Pohjanmeren rannikoiden luontoa. Luonto oli hänelle tärkeä sekä ihmisen elinympäristönä että talouselämän perustana. Hänen toinen keskeinen tutkimuskohteensa oli tieteentutkimus.

Granö toimi tutkimus- ja opetustehtävissä Helsingin yliopistossa, Helsingin kauppakorkeakoulussa ja Turun yliopistossa. Turun yliopiston maantieteen professorina hän toimi vuosina 1962–1988 ja yliopiston kanslerina vuosina 1984–1994. Saaristomeren tutkimuslaitoksen esimiehenä hän oli vuosina 1964–1974 ja laitoksen johtokunnan puheenjohtajana vuosina 1974–1984.

Granö antoi merkittävän panoksen suomalaiseen tiedehallintoon. Hän toimi yli kahden vuosikymmenen ajan valtion luonnontieteellisen toimikunnan sekä tieteen keskustoimikunnan luottamustehtävissä. Suomen Akatemian silloisen tieteen keskustoimikunnan ensimmäisenä puheenjohtajana hän oli vuosina 1970–1974.

Akateemikon arvonimen Olavi Granö vastaanotti vuonna 1980. Akateemikkona hän puhui useissa Suomen Akatemian ja muiden organisaatioiden järjestämissä tiedepoliittisissa tilaisuuksissa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.