Viranomaiset valvovat yhteistyössä ulkomaille rekisteröityjä autoja

Ulkomaille rekisteröityjen ajoneuvojen käyttö Suomessa on rajoitettua ja tarkoin säädeltyä. Väärinkäytöksistä voi pahimmillaan saada jopa veropetossyytteen. Ulkomaille rekisteröidyn auton käyttöoikeus kannattaa aina tarkistaa Tullista.

Suomessa vakituisesti asuva ei pääsääntöisesti saa käyttää ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa Suomessa lainkaan. Laki määrittelee vain joitakin poikkeuksia. Ulkomailla asuvan oikeus ajaa ulkomaan rekisterissä olevaa ajoneuvoaan Suomessa on kuusi kuukautta. Pidempään Suomessa oleskeleva voi hakea Tullista asuinpaikkapäätöksen ja Tulli voi jatkaa käyttöoikeutta jopa 18 kuukauteen.

– Teillämme liikkuu nykyään paljon ulkomaille – pääasiassa Viroon – rekisteröityjä ajoneuvoja, joita käytetään säädösten mukaan. Tulli myös valvoo jatkuvasti tehoiskuissa sitä, että ajoneuvoja käytetään laillisesti, autoverotusjohtaja Tapio RouhiainenTullista sanoo.

Vakituisesti Suomessa asuva voi käyttää ulkomaille rekisteröityä autoa vain rajoitetusti

Viranomaiset valvovat ulkomaille rekisteröityjä ajoneuvoja tehokkaasti

Ulkomaille rekisteröidyn ajoneuvon kuljettaja joutuu aina viranomaistarkastuksissa todistamaan, että hänellä on perusteet ajoneuvon käyttöön Suomessa.

– Kuljettaja joutuu esittämään valvovalle viranomaiselle – Tullille tai Poliisille – tarpeelliset asiakirjat. Niitä ovat Tullin vahvistama käyttöönottoilmoitus, selvitys pysyvästä asuinpaikasta ulkomailla tai Tullin päätös vakinaisesta asuinpaikasta, Rouhiainen muistuttaa.

Tulli tai Poliisi voi estää ajoneuvon käytön, jos se on liikenteessä säännösten vastaisesti. Ajoneuvon kuljettaja voi myös joutua maksamaan autoveron, törkeimmissä tapauksissa myös korotetun autoveron. Vakavimmissa tapauksissa hän voi saada syytteen veropetoksesta.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.