Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne

Yritysten säästöohjelmat lisäävät työttömyyttä ja valtion työttömyysmenoja. Yhteisöveron laskuun ei nyt ole varaa.

Suomen tärkeimpien vientialojen teknologia-, metsä-  ja kemianteollisuuden kolme merkittävää yritystä ilmoitti tänään osavuosikatsaustensa yhteydessä laajoista säästöohjelmista. Yritykset myös ilmoittivat, ettei henkilöstövähennyksiltä todennäköisesti voida välttyä.

– Maan hallituksen kehysriihessä avokätisesti lahjoittaman yhteisöveron laskun odotettiin hillitsevän työnantajien tarpeita vähentää henkilöstöä. Työnantajat näyttävät vähät välittävän hallituksen hurskaasta toiveesta, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne toteaa.

Metso ilmoitti osavuosikatsauksessaan 100 miljoonan säästöohjelmasta. Vastaavasti Stora Enso ilmoitti tavoittelevansa 200 miljoonan säästöjä. Kemira ilmoitti noin 80 työpaikan viennistä Puolaan

Hallituksen tavoite kehysriihessä oli, että 4,5 prosenttiyksikön yhteisöveron alennuksen myötä menetetyistä verotuloista tulisi noin puolet takaisin työllisyysvaikutusten ja kasvun kautta.

– Jo näiden kolmen suuren pörssiyrityksen ilmoitukset osoittavat, että hallituksen toiveet työllisyyden myönteisestä kehityksestä yhteisöveron laskun myötä, eivät tule toteutumaan. Päinvastoin työttömyys on kiivaalla nousu-uralla, ja se tulee rokottamaan valtion kassaa ennakoitua enemmän.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreet tilastot maaliskuun lopulta osoittavat, että tällä hetkellä on 40 900 työtöntä enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Tilastokeskuksen mukaan maaliskuun työttömyys oli 0,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisenä vuonna maaliskuussa.

– Yritysten ilmoittamat mittavat säästöohjelmat ja työpaikkojen vienti ulkomaille tulevat kasvattamaan voimakkaasti valtion työttömyysmenoja. Tästä syystä Pro vaatii, että hallituksen pitää perua yhteisöveron lasku. Siihen ei nyt ole enää varaa, Rinne toteaa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.