Tietomurroissa varastettuja ja internetissä levitettyjä salasanoja voidaan käyttää hyväksi vielä vuosienkin päästä. Nyt on hyvä hetki pitää salasanojen vaihtotalkoot! Laiskottelu voi johtaa siihen, että sivullinen käyttää tunnuksia luvatta.

Itella kertoi maanantaina, että heidän verkkopalvelujaan käytettiin luvattomasti petollisessa toiminnassa. Sivulliset pääsivät Itellan sähköisten kuluttajapalveluiden käyttäjien tileille jo useita vuosia sitten tapahtuneen tietomurron seurauksena. Tuolloin varastettujen käyttäjätunnusten ja salasanojen listaa levitettiin internetissä. Kyseisillä käyttäjillä on ilmeisesti ollut käytössä sama salasana myös Itellan palveluissa. Itella on lukinnut osan käyttäjätunnuksista varotoimenpiteenä.

Tapaus osoittaa, että rikolliset voivat käyttää tietomurroissa varastettuja ja internetissä levitettyjä käyttäjätietoja hyväkseen pitkänkin ajan päästä. Viestintävirasto suosittelee, ettei eri verkkopalveluissa käytettäisi samaa salasanaa. Jos oma käyttäjätunnus ja salasana on julkaistu internetissä tai muuten joutunut sivullisten tietoon, salasana on syytä vaihtaa heti kaikista palveluista, joissa sitä on käytetty.

Lisätietoa

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.