Tekijänoikeusneuvoston lausunto koski 50 vuotta sitten Kalle Kultalan ottamaa valokuvaa, jossa Urho Kekkonen ja hänen lähipiirinsä lukevat Neuvostoliiton noottia. Merkittävää on se, että lausunnossa tämän uutiskuvan katsotaan täyttävän valokuvateoksen tunnusmerkit ja sen suoja-aika jatkuu 70 vuotta tekijän kuolinvuodesta.

Lausuntoa oli haettu, koska oli haluttu selvittää onko kyseisen kuvan tekijänoikeuden määrittämä suoja-aika päättynyt, kun noottikriisistä on nyt kulunut 50 vuotta.  Jos kyseessä olisi valokuva, ei valokuvateos, sitä olisi voitu alkaa käyttää vapaasti. Tekijänoikeusneuvosto katsoi STT-Lehtikuvan ja Finfoto ry:n vastineiden jälkeen, että kyseinen kuva sisälsi valokuvateoksen tunnusmerkit: siinä oli käytetty luovia valintoja, jotka ovat erityisellä tavalla vanginneet tilanteen dramaattisuuden.

STT-Lehtikuva pitää lausuntoa merkittävänä, koska se osoittaa että valokuvaajan ammattitaidolla ja osaamisella on merkitystä myös tuotosten suojaan ja arvoon. Tekijänoikeusneuvoston päätös selkiyttää osaltaan kysymystä siitä, tuleeko uutissisällöllä olla tekijänoikeuden suojaa vai voiko sitä käyttää vapaasti verkossa.

–          On tärkeää, että laadukkaalla journalismilla, tehdään sitä sitten kuvin tai sanoin, on tekijänoikeuslain mukainen suoja.  Viesti on selkeä: laadukkaat työt ovat suojattuja ja oikeudenhaltijalle kuuluu sen käytöstä asianmukainen korvaus, sanoo STT-Lehtikuvan vastaava päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.