Kaarlo Julkunen, PAMin 2. varapuheenjohtaja

Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen odottaa palvelualojen työnantajien pitävän aiemmat lupauksensa ja pidättäytyvän työntekijöiden irtisanomisilta, osa-aikaistamisilta ja lomautuksilta. Julkunen esittää myös työsuhdeturvaan parannuksia.

Julkunen muistuttaa palvelualojen työnantajia lupauksista kansaneläkemaksujen poistamisen yhteydessä vuonna 2009.

– Vuoden 2010 alkaen työnantajat saivat vapautuksen kansaneläkemaksuista. Työnantajat säästivät muutoksen ansiosta vuosittain noin 725 miljoonaa euroa. Kela-maksujen poistoa perusteltiin työllisyysvaikutuksilla ja työnantajat lupasivat poiston parantavan työllisyyttä. Erityisesti työvoimavaltaisten palvelualojen työnantajat hyötyivät maksun poistosta, kertoo Julkunen.

– Nyt on aika toteuttaa annetut lupaukset. Vetoankin kaikkiin työvoimavaltaisten palvelualojen työnantajiin ja omistajiin, että he pidätyttäisivät irtisanomisilta, osa-aikaistamisilta, sekä lomautuksilta. Erityisesti kohdistan sanani suuriin yrityksiin, kuten Keskoon, S-ryhmään sekä Stockmanniin.

Julkunen perää erityistä vastuullisuutta kotimaisilta palvelualojen yrityksiltä, joiden tulisi näyttää esimerkkiä, jotta luottamus kotimaiseen kysyntään kasvaisi.

– Mikäli vetoomukseeni ei vastata ja työvoimavaltaiset alat edelleen leikkaavat yt-ilmoituksillaan kotimaista kysyntää tulisi maan hallituksen silloin parantaa ensisijaisesti työntekijöiden työsuhdeturvaa. Keinoina näkisin irtisanomisaikojen ja -korvausten korottamisen, sekä takaisinottovelvoiteajan merkittävän pidentämisen, esittää Julkunen.

– Vaihtoehtoisesti olisi myös harkittava työnantajamaksun, eli kela-maksun palauttamista, jolloin ne rahat voitaisiin käyttää työllistämistä edistäviin toimenpiteisiin.

Julkunen puhuu keskiviikkona 24.4. klo 16.00 luottamushenkilöiden koulutustapahtumassa Kuopiossa.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.