Kuvituskuvaa Helsingin postikeskus. Valokuvaaja Mikko Käkelä.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että pakettien sähköisiä saapumisilmoituksia löytyy verkosta. Itella tutkii asiaa.

– Olemme ottaneet yhteyttä Googleen, ja asia on siirretty Suomesta Yhdysvaltoihin selvitettäväksi. Puolenkymmentä hakukoneen kautta löytynyttä saapumisilmoitusta on nyt poistettu näkyvistä Googlen hakutuloksista. Olemme ottaneet yhteyttä myös saapumisilmoitukset saaneisiin asiakkaisiimme ja saaneet heiltä lisätietoja asian ratkaisemiseksi, IT-johtaja Ari Maaninen sanoo.

– Tämän hetkisen arviomme mukaan edelleen yksi mahdollisuus on, että nämä muutamat asiakkaamme ovat tiedostamattaan ja vahingossa syöttäneet saapumisilmoituksen tiedot johonkin sellaiseen palveluun, josta hakukone ne löytää. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa asiakas on julkaissut sähköisen saapumisilmoituksen linkin keskustelupalstalla. Kysymyksessä voi olla myöskin jokin haittaohjelma. Tarkkaa tietoa meillä ei siis vielä ole, mutta tiedotamme asiasta selvityksen edetessä.

Itella Posti lähettää kymmeniä tuhansia saapumisilmoituslinkkejä päivässä. Hakukoneet eivät voi suoraan hakea Itellan palvelimelta näitä saapumisilmoituksia tai niihin liittyviä tietoja, sillä sähköisen linkin rakenne koostuu yksilöllisestä tunnuksesta sekä salasanasta. Viestien luottamuksellisuus säilyy, elleivät tunnukset tai salasanat joudu julkisuuteen muulla tavoin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.