Suomalaiset kansanedustajat mainostivat nuorisotakuuta, kun Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskusteli keskiviikkoiltana nuorisotyöttömyydestä ja nuorten perusoikeuksista.

Suomen EN-valtuuskunnasta puheenvuoron pääsivät käyttämään Antti Kaikkonen (kesk.), Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Riitta Myller (sd.).

Kaikkonen ja Myller kertoivat molemmat Suomen nuorisotakuusta hyvänä esimerkkinä koko muulle Euroopalle.

        Ketään ei jätetä tyhjän päälle peruskoulun jälkeen ja apua on helposti saatavilla. Nuorisotakuu on ollut voimassa vasta muutamia kuukausia, joten tutkimustietoa siitä, miten se toimii, ei ole. Uskomme kuitenkin, että malli on hyvä, Kaikkonen totesi.

Nuorisotakuu tarjoaa alle 25-vuotiaille sekä alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille koulutus-, työkokeilu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuuseen kuuluu myös koulutustakuu, joka takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan. 

        Syrjäytymisen ennaltaehkäisy esimerkiksi nuorisotakuun avulla tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin ongelmien hoitaminen jälkikäteen. Mutta ennen kaikkea se on yksilölle itselleen parempi ja inhimillisempi tapa, korosti Myller.

Virolainen muistutti, että EU:n alueella 14 miljoonaa nuorta on vaikka työtä tai opiskelupaikkaa. Koulutuksen ja toimeentulon lisäksi nuoret tarvitsevat tunteen siitä, että he kuuluvat yhteiskuntaan sen aktiivisina jäseninä.

        Nuoret pitää ottaa mukaan heitä koskevaan todelliseen päätöksentekoon. Nuorisovaltuustot ja nuorten parlamentit ovat tärkeitä, koska nuoret saavat niiden kautta tuntumaa siihen, millaista päätösten tekeminen on. Pelkän keskustelun lisäksi nuorille pitää kuitenkin tarjota mahdollisuus myös oikeaan vaikuttamiseen jotta he tuntevat pystyvänsä muuttamaan yhteiskuntaa, Virolainen totesi.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

Yleiskokouksen koko esityslista sekä käsittelyn pohjana olevat raportit tiivistelmineen löytyvät osoitteesta http://assembly.coe.int/defaultE.asp (Draft Order of Business and tabled reports). Istuntoja on myös mahdollista seurata suorana lähetyksenä EN:n nettisivujen kautta.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat Kaikkosen, Virolaisen ja Myllerin lisäksi Susanna Huovinen (valtuuskunnan puheenjohtaja, sd.), Kimmo Sasi (varapuheenjohtaja, kok.) ja Pirkko Mattila (ps.) sekä varajäseninä Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Jaana Pelkonen (kok.) ja Jouko Skinnari (sd.).

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.