Afganistanin presidentti Karzai vieraili eduskunnassa. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma seisoo vieressä

Suomen ja Afganistanin välinen yhteistyö, Afganistanin turvallisuus, naisten asema ja koulutus nousivat esille kun presidentti Hamid Karzai tapasi puhemies Eero Heinäluoman sekä eduskuntaryhmien edustajia eduskunnassa 29. huhtikuuta. Yhdeksi tapaamisen pääteemoista nousi Afganistanin tulevaisuus vuoden 2014 jälkeen, jolloin kansainvälisten joukot ovat vetäytyneet maasta.

Eduskunnan ja Afganistanin parlamentin välistä yhteistyötä halutaan vahvistaa molemmin puolin.

– Meillä on nyt mahdollisuus aloittaa virkamiesvaihto parlamenttiemme välillä, ja afganistanilaiset virkamiehet ovat tervetulleita tutustumaan parlamenttiimme, toivotti puhemies Heinäluoma.

Tapaamisessa keskusteltiin myös naisten asemasta Afganistanissa, taloudellisesta yhteistyöstä ja ympäristökysymyksistä. Taloudellisen kehityksen todettiin olevan tärkeää myös maan turvallisuustilanteen kannalta. Taloudellisesta yhteistyöstä keskusteltaessa presidentti Karzai ilmoitti olevansa kiinnostunut Suomen ja Afganistanin välisen kaivosyhteistyön kehittämiseen.

Eduskunnan istuntosalissa presidentti Karzai tervehti eduskunnassa vierailulla olleen espoolaisen Mainingin koulun 9-luokkalaisia. Presidentti kyseli koululaisilta suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, ja keskustelu koulutuksesta jatkui myös presidentin valtuuskunnan ja puhemiehen ja eduskuntaryhmien edustajien tapaamisessa.

Puhemies Heinäluoma ja presidentti Karzai tapasivat edellisen kerran puhemiehen valtuuskunnan vierailulla Afganistanissa huhtikuussa 2012. Puhemiehen valtuuskunta vieraili myös Afganistanin pohjoisosassa Mazar-e-Sharifissa suomalaisten kriisinhallintajoukkojen luona sekä tapasi ISAF-operaation pohjoisen alueen edustajia.

Presidentti Karzai tapasi Suomen vierailullaan myös presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Jyrki Kataisen. Tapaamisessa presidentti Karzai ja pääministeri Katainen allekirjoittivat maiden välisen kumppanuussopimuksen.

Hamid Karzai valittiin ensimmäisen kerran Afganistanin presidentiksi vuonna 2004 ja toiselle viisivuotiskaudelle 2009.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.