Punaisen Ristin viikolla 6.-12.5. korostetaan ensiaputaitojen tärkeyttä. Yleisimmät kuolemaan johtavat sairauskohtaukset ovat rintakipu ja aivoverenkierron häiriö. Molemmissa tapauksissa oikea ensiapu on välitön soitto hätäkeskukseen.

– Vakava sairauskohtaus ei ole se hetki, kun lähdetään miettimään, kenelle tuttavalle tai sukulaiselle nyt soittaisin. Silloin soitetaan hätänumeroon, sanoo Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

– Jos seurassasi olevan ihmisen puhe alkaa yhtäkkiä puuroutua ja hänen kasvojensa toinen puoli roikkua, kyse on todennäköisesti aivoverenkierron häiriöstä. Sairauskohtauksesta voi selvitä, jos apua saadaan nopeasti, Hirvonen jatkaa.

Sydäninfarkti on työikäisten miesten yleisin ja työikäisten naisten neljänneksi yleisin kuolinsyy. Aivoverenkierron häiriö on suomalaisten kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Nämä tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista.

Osaa auttaa, osaa pelastaa -taitoradalla ensiavun perustietoja koululaisille ja kaupassakävijöille

Punainen Risti kampanjoi ensiaputaitojen tärkeyden puolesta järjestämällä eri puolilla maata Osaa auttaa -tapahtumia. Punaisen Ristin ensiapuryhmät vetävät ensiavun taitoratoja mm. useissa Prismoissa eri puolilla maata. Lisäksi ensiapuradan materiaalit on tehty myös kouluja varten, jotta koululaiset pystyvät harjoittelemaan ensiavun perustaitoja opettajiensa johdolla.

Ensiavun taitoradalla tutustutaan ensiapulaukun sisältöön, pystytetään varoituskolmio, opetellaan tyrehdyttämään nenäverenvuoto ja mietitään, millaista ensiapua tajuton tarvitsee.

Ensiaputaitoja verkosta ja kursseilta

Punainen Risti kouluttaa ensiapua vuosittain noin 50 000 suomalaiselle. Osoitteesta punainenristi.fi löytyy tietoa ensiaputaidoista, ensiapukursseista ja ensiaputuotteista. Valtakunnallisesta puhelinnumerosta 020 701 2376 (arkisin klo 9 – 16) saa tietoa ensiapukursseista.

Punaisessa Ristissä toimii yli 3 000 ensiavun vapaaehtoista. He auttavat vuosittain noin 17 000 ihmistä, ja jo läsnäolollaan he lisäävät erilaisten tapahtumien turvallisuutta. Punaisen Ristin ensiapuryhmäläiset päivystävät vuosittain yli 2900 tapahtumassa.

Hyväpäivä-keräys kotimaan vapaaehtoistoiminnan tukena

Punaisen Ristin viikolla järjestetään Hyväpäivä-keräys vapaaehtoistyön tukemiseen kaikkialla Suomessa. Keräysvaroilla tuetaan ensiapuryhmiä, ystävätoimintaa ja terveyspisteitä. Hyväpäivä-keräykseen voi osallistua netin kautta, soittamalla lahjoituspuhelimeen tai lahjoittamalla keräyslippaaseen.

Soita numeroon 0600 155 90 (10,01 €/puh + pvm)

Lahjoita Nordean tilille FI29 1572 3000 3727 30 tai Danske Bankin tilille FI43 8000 1570 8479 63

Lahjoita netissä www.punainenristi.fi/lahjoita/kotimaan-toiminta

Punaisen Ristin viikkoa vietetään maailmanlaajuisesti 6.-12.5. järjestön perustajan Henry Dunant’n syntymän (8.5.1828) kunniaksi. Suomessa viikon teemana on ensiaputaitojen tärkeyden korostaminen ja ihmisten kannustaminen ensiapukursseille ja ensiapuryhmiin.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.