Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan vain kahdeksan prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että suomalainen työ on innovatiivista ja vain kuusi prosenttia pitää suomalaista työtä kannattavana.

– Maailma ympärillämme muuttuu valtavalla vauhdilla digitalisoitumisen ja yksilöllisten arvojen korostuessa työelämässä. Suomalainen työelämä on edelleen hyvinkin konservatiivista eikä tutkimuksen mukaan ole pysynyt maailman muutosten tahdissa, kommentoi Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

Uskoa suomalaisen työn menestyksen avaimiin kuitenkin on. Suomalaisten mielestä innovatiivisuus, kestävän kehityksen mukainen toiminta, asiakaslähtöisyys ja taloudellisesti kannattava toiminta muuttavat suomalaisen työn kuvaa tulevaisuudessa. Eniten työtä muuttaa innovatiivisuus, jonka 22 % haastatelluista näkee määrääväksi työn kuvan muuttajaksi.

– Suomalaisilla on selkeä visio tulevaisuuden työstä. Innovatiivisuus ja vastuullisuus ovat suomalaisten mielestä selkeitä avaimia menestykseen tulevaisuudessa. Heikko innovatiivisuus ja samalla kannattavuuden puute koetaan nykytilanteessa hälyttävänä, tulkitsee tutkimuspäällikkö Jokke Eljala.

Kotimainen ostos on vastuullinen, työllistävä teko

Suomalaisten tuotteiden ja palveluiden suosiminen nähdään tutkimuksen mukaan vastuullisena kuluttamisena. Suomalaisten tuotteiden ja palveluiden alkuperämerkki Avainlippu kertoo kuluttajalle siitä, että tuote on valmistettu Suomessa ja tuo työtä suomalaisille. Avainlippu-tuotteessa suurin osa sen arvosta syntyy Suomessa. Melkein puolet, 46 % kuluttajista sanoi hankkivansa suomalaisia tuotteita ja palveluita, koska niiden hankinta parantaa työllisyyttä Suomessa.

– Suomalaiset ovat selvästi oivaltaneet, että hyvinvointi syntyy työstä ja suomalaisten tuotteiden ja palvelujen hankkimisesta. Siitä kertoo jo sekin, että tutkimuksen mukaan lähes kolmannes on valmis maksamaan enemmän suomalaisesta tuotteesta, sanoo Tero Lausala ja jatkaa:

– Toivoa siis on, koska suomalaiset uskovat suomalaisen työn menestykseen tulevaisuudessa. Työelämän tulee rohkeasti uudistua ja sitä kautta luoda hyvinvointia meille kaikille.

www.avainlippu.fi

www.suomalainentyo.fi

www.sinivalkoinenvalinta.fi

Tulokset käyvät ilmi Suomalaisen Työn Liiton Innolink Research Oy:ltä tilaamasta bränditutkimuksesta. Haastateltavien määrä oli 1058.

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita sekä edistää innovointia ja yrittäjyyttä. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on noin 1 900 yritys- tai yhteisöjäsentä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.