Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen

Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen puhuu vappuna Vantaan Tikkurilassa Vasemmiston vappujuhlassa. Puheessaan Julkunen käsittelee vaikuttamista, vastuuta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Hän puhuu solidaarisuudesta mutta myös sen vastakohdasta, ahneudesta.

– Samaan aikaan kun tavallinen kansa miettii, miten palkka riittää tämän kuukauden ruokalaskuun, vuokraan ja elämiseen, yritysjohtajat paukuttelevat henkseleitään ja nostavat huikeita palkkoja sekä muita etuja, sanoo Julkunen, joka haluaa tasa-arvoisuutta erityisesti irtisanomisturvaan.

– Esimerkiksi Keskossa pääjohtajan irtisanomisturva on suuren lottopotin verran. Keskon työntekijöiden on kuitenkin lähdettävä lain mukaisin irtisanomisajoin. Jos Keskon työntekijällä olisi pääjohtajan irtisanomissuoja, hänen irtisanomisaikansa olisi 12 kuukautta ja lisäksi käteen tulisi vielä ylimääräisenä 12 kuukauden korvaus ilman työvelvoitetta, kertoo Julkunen.

Julkunen pitää röyhkeänä ja vastuuttomana sitä, että yritykset ilmoittavat työntekijöiden irtisanomisista ja lomautuksista silloin, kun valtiovalta antoi niille tuntuvat verohelpotukset.

– Stockmann hakee työntekijöiden lomautuksilla 7 miljoonan säästöt samaan aikaan, kun se jakaa omistajilleen 43 miljoonaa euroa. Tällä toimella yritys siirsi työntekijöiden lompakosta kahden viikon palkan omistajien lompakkoon. Tämä oli varmaankin yrityksen kiitos työntekijöille tulokseltaan kaikkien aikojen parhaimmista hulluista päivistä, ihmettelee Julkunen.

Nämä olivat kaksi Julkusen esittämää esimerkkiä suomalaisesta ahneudesta. Julkunen kysyykin, miksi työntekijöiden pitää aina joustaa työnantajien ahneuden edessä.

– On paljon esimerkkejä ja perusteita sille, että työntekijöiden irtisanomisturvaa on parannettava ja irtisanomisaikoja pidennettävä. Lisäksi työntekijän oikeutta palata aikaisempaan työsuhteeseen eli työnantajan takaisinottovelvoitetta on jatkettava merkittävästi, esittää Julkunen.

Kaarlo Julkunen puhui 1.5. kello 11 alkavassa Vasemmiston vappujuhlassa Vantaan Tikkurilan Tikkuraitilla.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.