Oikukkaan kevään jälkeen moni kaipaa piknik-sesongin alkua ja syytä nauttia kuohuvaa puistossa auringonsäteiden lämmittäessä talven jäljiltä kohmeisia jäseniä. Huhti-toukokuun vaihteessa juhlittava vappu saapuu juuri oikeaan aikaan toivottamaan kevään tervetulleeksi ja nostattamaan ihmisten mielialaa. Hotellivaraussivusto Hotels.com selvitti, miten vappua juhlitaan eri maissa ympäri Eurooppaa.  

Iso-Britanniassa vappua vietetään tänä vuonna 4.5–6.5. Jos ohjelmassa on lähteä koko perheen voimiin juhlistamaan vappua Lontooseen, kannattaa suunnata Canalway Cavalcade London -festivaaleille, missä on kokoperheen ohjelmaa koko vappuviikonlopun ajan. Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, tanssiesityksiä, lapsille suunnattua ohjelmaa ja valaistujan venekulkueita Lontoon kanaalia pitkin. Jos tarkoituksena on viipyä pidempäänkin, on syytä merkitä kalenteriin vapun tienoilla starttaava London Wonderground -festivaali Southbank Centerissä. Festivaaleilla voi nauttia huvipuistolaitteista, kabaree- ja sirkus-esityksistä sekä musiikkia tulvivasta ilmapiiristä.

Jos suuntaa vappuna Ranskaan, ei kannata odottaa suuria kansan karnevaaleja monien muiden maiden tapaan. Ranskassa vapun näkyvin symboli on kielo, joita myydään vappupäivänä jokaisessa kadunkulmassa. Kielon perinne sai alkunsa, kun Ranskan kuningas Kaarle IX sai aikoinaan kielon onnenkukakseen ja päätti antaa joka vuosi kielon hovin neideille. Kielokimpun ojentaminen rakastetulle vappuna on vahva perinne, jonka unohtaminen nähdään häpeällisenä. Vappupäivänä 1.5. Pariisiin suuntaavia odottavat suljetut museot, joten matkailijoiden kannattaa varautua rauhalliseen päivään ja suunnata piknikille puistoon nauttimaan kaupungin keväisestä ilmapiiristä.

Suomessa vappua juhlitaan 30.4–1.5. Jos suuntaa vapun viettoon pääkaupunkiimme Helsinkiin, on syytä varautua tungeksiviin katuihin, raikuvaan juhlakansaan ja ylioppilaslakeista valkoiseen ihmismereen. Vappuaattona voi suunnata kuuden aikaan illalla Kauppatorille päin seuraamaan perinteikästä Havis Amandan patsaan lakitusta. Vappu jatkuu villein iltamenoin ympäri Helsinkiä aina aamuyön pikku tunneille asti. Vappuaatosta selvinneet jatkavat vapun viettoa vappupäivän perinteisellä piknikillä ”sillilounaalla” Kaivopuiston Ullanlinnanmäellä.

Ruotsissa vappua juhlitaan samaan aikaan kuin Suomessa. Jos mieli tekee juhlia vappua ruotsalaisittain, kannattaa pukea tanssikengät jalkaan ja suunnata kokkotulien ympärille tanssimaan, laulamaan ja toivottamaan kevät tervetulleeksi. Jos suuntaa Tukholmaan vapun viettoon, on syytä mennä kauniilla Djurgårdenin saarella sijaitsevalle Skansenille, jossa on maailman vanhin ulkomuseo ja Tukholman eläinpuisto. Vappuna Skansenilla järjestetään paraateja, konsertteja ja tanssiesityksiä. Juhlat jatkuvat myöhään yöhön juhlakansaa viihdyttäen.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.