Pelastushelikopteri ASLAK

Lapin Pelastushelikopterin Tuki ry on käynnistänyt hankkeen, jossa nykyiseen pelastushelikopterikonseptiin liitetään päivystävän lääkärin ja sairaanhoitajan palvelut. Uudistetussa toimintamallissa lääkäri sekä sairaanhoitaja työskentelevät päivystysaikoina pelastushelikopteritukikohdan lääkäriasemalla, tarjoten terveydenhuollon myyntipalveluita väestölle, kunnille, kuntayhtymille ja yrityksille.

Uudistettu konsepti tuo Lappiin lentävän lääkärin

Uudistetun konseptin myötä pelastushelikopteri- ja maayksikkötoiminta tehostuu. Tehtävissä, joissa tarvitaan lääkinnällisiä palveluita, hälytykseen lähtee myös lääkäri ja sairaanhoitaja.

Sairaanhoitopiirit vastaavat ensihoitopalveluista kaikkialla Suomessa. Lapin Pelastushelikopterin Tuki ry sallii toiminnan käynnistyessä sairaanhoitopiirin käyttävän ja hätäkeskuksen hälyttävän pelastushelikopteri Aslakin ja sen maayksikön lääkintävalmiuden ensihoitopalvelun kiireellisiin tehtäviin Lapissa. Tukiyhdistys toivookin, että yhteistyö alueen toimijoiden kanssa tiivistyy. Nykyisin Suomen pohjoisin helikopterilääkäri päivystää Oulussa. ”Aslakin uudistuksen myötä myös Lappi saa vihdoin oman lentävän lääkärin”, kertoo Aslakin operatiivinen johtaja Jyri Lilja.

Toiminnassa noudatetaan lakia yksityisestä terveydenhuollosta, joka edellyttää aluehallintoviraston lupaa terveydenhuollon palvelujen antamiseen. Lääkäriaseman talous on itse itsensä kannattavaa myyntitoimintaa eikä sen kustantamisessa käytetä kansalaisilta saatuja keräysvaroja.

Yhteistyötä Sodankylän kunnan kanssa suunnitellaan

Uudenlainen toimintamalli tarjoaa yhteistyömahdollisuuksia myös kunnallisen terveydenhuollon kanssa. Lääkäriasema voisi hankkia täydentävät palvelut kunnalta ja kunta voisi ostaa erikoislääkäripalveluita Aslakilta. ”Uusi konsepti tuo mukanaan yhteistyömahdollisuuksia, joista olemme valmiita keskustelemaan uuden lääkäriaseman kanssa”, toteaa Sodankylän kunnan perusturvajohtaja Harri Tiuraniemi. Aslakin lääkäriaseman toivotaan mm. parantavan lääkäripalvelujen tarjontaa kunnan alueella ja tuovan helpotusta lääkäreiden rekrytointiin.

Uudistuksen myötä ensihoitopalvelujen saatavuus paranee koko Ylä-Lapin alueella. ”Toivomme, että Lapin kunnat ja sairaanhoitopiiri lähtevät mukaan yhteistyöhön. Tästä on hyötyä meille kaikille”, lisää Sodankylän kunnanjohtaja Viljo Pesonen.

Avajaiset jo kesäkuussa

Pelastushelikopteritukikohdan lääkäriaseman avajaiset pidetään lauantaina 8.6.2013 Sodankylän lentoasemalla järjestettävän Flying Miners 2013 – ilmailutapahtuman yhteydessä.

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.