Päijät-Hämeen poliisi ja Onnettomuustutkintakeskus (jäljempänä OTK) ovat saaneet päätökseen lentokoneen putoamispaikan paikkatutkinnan. Lentokoneen hylky siirrettiin OTK:n tiloihin jatkotutkimuksiin. Tutkinnassa on selvinnyt, että onnettomuusiltana koneella oli tehty muitakin lentoja. Ensimmäiset havainnot koneesta ovat kyseiseltä päivältä noin klo 18. Onnettomuus tapahtui klo 19.35. Kello kuuden aikaan lähistöllä ollut lintukuvaaja kuvasi kyseinen matalalla lentäneen koneen. Kuva on siten hyvälaatuinen, että siitä on tunnistettavissa koneen pilotti. Koneessa ei tuossa vaiheessa näytä olevan matkustajia. Onnettomuuteen päättyneellä lennolla koneessa oli kuitenkin pilotin lisäksi yksi matkustaja.

Koneen hylystä löytyneet molemmat vainajat olivat tulipalon vuoksi visuaalisesti tunnistamattomassa tilassa ja pahoin vaurioituneita. Poliisi jatkaa tutkinnassaan vainajien henkilöllisyyden selvittämistä. Vainajille tehdään lähipäivinä ruumiinavaus. Onnettomuuden syy on toistaiseksi vielä epäselvä ja mitään yksittäistä onnettomuuden aiheuttanutta syytä ei vielä ole voitu sulkea pois. Asian tutkinta tullee kestämään vähintään kuukausia. Vainajat pyritään tunnistamaan mahdollisimman pian, lähipäivinä.

Vainajat saatiin siirrettyä pois onnettomuuspaikalta vasta seuraavana päivänä. Onnettomuutta seuranneena yönä paikalla oli Puolustusvoimien virka-apuosasto vartioimassa aluetta ja huolehtimassa tutkimuspaikan eristyksestä.

Lauantaina poliisi tiedotti medialle, että onnettomuuspaikka on eristetty keskeneräisen tutkinnan sekä sen vuoksi, koska paikalla on edelleen kaksi vainajaa ja lentokone, jonka siipien tunnistenumeroista on saatavissa selville koneen omistaja. Muistettakoon, että tässä vaiheessa ei ollut varmuutta vainajien henkilöllisyydestä. Poliisi ei halunnut eikä saakaan antaa julkisuuteen kuvia vainajista eikä mitään sellaista arkaluontoista materiaalia, joka saattaisi loukata esimerkiksi vainajien kunniaa häpäisemällä vainajan. Tähän seikkaan perustuen tein päätöksen, että tiedotusvälineitä eikä muitakaan henkilöitä päästetä kuvaamaan onnettomuuspaikkaa tai vainajia.

Suurin osa tiedotusvälineiden edustajista ymmärsi tämän kuvauskiellon. Mediatalo Nelosen toimittajat eivät jostain syystä kuitenkaan ymmärtäneet tuota poliisin antamaa yksinkertaista kuvauskieltoa. Paikalle oli laitettu eristysnauha eristyksen merkiksi, paikalla oli puolustusvoimien henkilöitä valvomassa eristystä ja lisäksi paikalla ollut poliisin ryhmänjohtaja henkilökohtaisesti ilmoitti Nelosen toimittajille, että onnettomuuspaikkaa ei voi vielä kuvata. Hän näytti Nelosen toimittajille paikan, josta voi halutessaan kuvata vaikka saman tien. Kyseisille toimittajille ilmoitettiin myös, että onnettomuuspaikkaa pääsee kuvaamaan, kunhan paikalla vaadittavat tutkimukset on tehty.

Toimittajista saamani luotettavan käsityksen mukaan, pidin tuota toimittajille ilmoitettua kuvauskieltoa heidän puoleltaan ymmärrettynä – olin väärässä. Paikalla olleet poliisit poistuivat hetkeksi paikalta suorittamaan lähitalojen asukaspuhutuksia ja onnettomuuspaikalle jäivät ainoastaan Puolustusvoimien eristyksen varmistajat sekä OTK:n tutkijat. Itse olin tässä vaiheessa Lahden pääpoliisiasemalla. Hetken päästä olin puhelimitse yhteydessä paikalle jääneeseen OTK:n tutkijaan ja hän kertoi minulle, että heidän ja samalla onnettomuuspaikan yläpuolelle oli hetki sitten tullut leijailemaan jonkinlainen radio-ohjattava lentävä ”härveli”. Oli epäiltävissä, että tuossa härvelissä on kiinni jonkinlainen kamera kuvaamassa tutkijoiden työtä, paikalla olevia ruumiita, konetta tms.

Myöhemmin poliisit palasivat asukaspuhutuksilta ja menivät keskustelemaan Nelosen toimittajien kanssa tuosta ”härvelistä”. Toimittajat näyttivät poliiseille, että heillä oli käytössä kyseinen lentävä radio-ohjattava lennokki ja siinä kamera. Lähetin paikalla olleen alaiseni välityksellä toimittajille terveisiä, ”mikäli olisimme olleet tuon härvelin lentämisen ja kuvauksen aikaan paikalla, olisimme ampuneet sen alas”. Tähän toimittajat vastasivat terveisillä, ”ette olisi osuneet”. Sinänsä epäasiallinen keskustelu puolin jos toisinkin ja olen siitä pahoillani, pyydän toimittajilta anteeksi näitä terveisiäni.

Toimittajien päätöstä rikkoa kuvauskieltoa tällä tavoin pidän erittäin pöyristyttävänä ja tuomittavana. Toimittajien eettiset ohjeet eivät ole edes pääpiirteittäin tiedossani, mutta minun eettiseen käsityskykyyni ei millään mahdu näiden toimittajien käytös. Heille annettiin ohje, josta he vähät välittivät välittömästi poliisin poistuttua hetkeksi paikalta. Muistettakoon, että tässä tapauksessa ei ole kysymys kenenkään julkisuuden henkilön korkeiden piha-aitojen takana olevasta ökytalosta tai pihalla seisovasta salarakkaasta. Nyt oli kysymys surullisesta onnettomuudesta ja kahdesta pahoin vaurioituneesta vainajasta. Elossa olevat henkilöt voivat itse puolustautua liian uteliaita toimittajia vastaan. Onnettomuudessa menehtyneet henkilöt eivät enää ole puolustamassa itseään ja heidän ruumiskuvien käyttöä. Minä teen näiden vainajien kunnian puolustamisen tällaisessa tapauksessa virkani puolesta.

Uskon ja toivon, että tulevaisuudessa minun ei enää milloinkaan tarvitse tuntea ärtymystä toimittajien vastaavanlaisesta käytöksestä. Varmuudeksi kuitenkin ohjeistan henkilöstöni: mikäli tulevaisuudessa tällaisia lentäviä leluja tulee pörräämään vastaavissa olosuhteissa tarpeeksi matalalle, niin ne pyritään järjestämään jollain kättä pidemmällä sammakkoperspektiiviin ja sen jälkeen nämä kapistukset liikkuvat pelkästään lihasvoimalla muovipusseissa kannettuna. Toinen vaihtoehto on se, että jatkossa Nelosen toimittajille järjestetään muista toimittajista poiketen aivan oma eristysrengas reilusti radioaaltojen kantaman ulkopuolelle.

Ville Hahl, rikoskomisario

Päijät-Hämeen poliisilaitos, Lahti

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.