Varhain viime viikon torstaina Tampereen Hämeenkatu 7:n kohdalla sattuneesta naisen pahoinpitelystä on keskusteltu ahkerasti sosiaalisessa mediassa.

Uhri julkaisi itsestään kuvan pahoinpitelyn jälkeen Facebookissa, jossa se on lähtenyt leviämään.

Uhri on tiettävästi kertonut sosiaalisessa mediassa myös tietonsa pahoinpitelyn tapahtumista, jotka täsmäävät poliisin esitutkinnassa saamiin tietoihin niiltä osin, mitä poliisi on Aamulehdelle kertonut.

Pirkanmaan poliisin rikoskomisario Juha Myllymäki ei katso hyvällä, että uhri kertoo tietonsa julkisuuteen kesken esitutkinnan.

– Jää tietysti myöhemmin arvioitavaksi, kuinka paljon tietojen leviäminen haittaa tutkintaa. Esitutkinnan turvaamiseksi olisi tärkeää, että julkisuuteen annettava tieto olisi sellaista, mitä poliisi voi siinä hetkessä antaa.

Myllymäen mukaan tutkinta voi vaarantua vastaavissa tapauksissa, sillä uhrin tarina voi vaikuttaa todistajien lausuntoihin.

– Uhrin tarinan lukeminen etukäteen voi vaikuttaa siihen, miten todistaja kertoo tietonsa.

Pirkanmaan nettipoliisitoimintaan osallistuva Tampereen lähipoliisiryhmän johtaja Anna-Kaisa Heinämäki ei tunne kyseistä pahoinpitelytapausta, mutta hänen mukaansa uhrin kannattaa aina keskustella tutkinnanjohtajan kanssa mahdollisesta aktiivisuudesta sosiaalisessa mediassa.

– Sosiaalisessa mediassa kerrottu tarina saattaa levitä myös epäillyn tietoon. Jos uhri kertoo yksityiskohtaisesti kokemistaan tapahtumista ja saamistaan vammoista, eikä epäiltyä ole kuultu, epäilty voi kuljettaa tarinaa toiseen suuntaan.

Myös Heinämäki painottaa, että todistajien lausunnot voivat muuttua, kun uhrin tarina on etukäteen tiedossa.

– Ihmismieli on sellainen, että jos se saa vaikutteita muualta, ne voivat vaikuttaa kerrontaan tavalla tai toisella.

Heinämäen mukaan Pirkanmaan poliisille tulee vain harvakseltaan vastaan tapauksia, joissa esitutkinnan aikaiset rikosasiat leviäisivät sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan sosiaalista mediaa käyttävät ihmiset ymmärtävät hyvin nettimaailman ja oman yksityisyytensä rajat.

Asiasta kertoi Aamulehti

By VictoriaMedia

Victoria Media eli Kerttu Vali on Uutisharrastaja, Uutiskissa, Vaikuttaja, Luontoaktivisti, Lukutoukka, Nörtti, Tiedonkerääjä sekä Tutkija.